11:34 06.01.2016

Мінінфраструктури пропонує вантажоперевізникам випробувати новий "Шовковий шлях" в обхід Росії

3 хв читати
Мінінфраструктури пропонує вантажоперевізникам випробувати новий "Шовковий шлях" в обхід Росії

Контейнерний потяг за маршрутом Україна-Грузія-Азербайджан-Казахстан-Китай (через Каспійське і Чорне моря) вирушить з Іллічівська 15 січня в демонстраційний рейс, повідомляє прес-служба Міністерства інфраструктури України у вівторок увечері.

"Цей маршрут є новим напрямком "Шовкового шляху" та альтернативою, яка дасть змогу переспрямувати вантажопотоки в східному напрямку в обхід території Росії. Він передбачає поромні переправи Чорного і Каспійських морів (Іллічівськ-Батумі й Алят-Актау-порт) і має стати конкурентним порівняно з традиційним сухопутним маршрутом", - зазначено в повідомленні.

Міністерство нагадує, що включення України в "Великуий шовковий шлях" було вперше зафіксовано в українсько-китайському міжвідомчому протоколі.

Для запуску контейнерного потяга було погоджено технологію, прискорені терміни доставки, тарифні умови, певні оператори потяга. Демонстраційний рейс стане відкриттям альтернативного шляху доставки вантажів з України в країни Середньої Азії. Орієнтовний склад контейнерного потяга становитиме 20 вагонів.

"Незважаючи на зупинку Російською Федерацією транзиту товарів через свою територію, Мінінфраструктури спільно з "Укрзалізницею" продовжать працювати над створенням альтернатив для перенаправлення вантажопотоків у східному напрямку", - резюмує міністерство.

Як повідомлялося, 1 січня уряд РФ визначив, що вантажі для транзиту з України в Казахстан мають прямувати через Білорусь, зокрема через стаціонарний контрольний пункт "Червоне" (456 км автошляху М-1 "Білорусь"), а також контрольний пункт, розташований на залізничній станції Смоленськ-Сортувальна. На російсько-казахстанській ділянці державного кордону прохід вантажів дозволений через пересувний контрольний пункт (132 км автошляху А-310), пересувний контрольний пункт (180 км автошляху А-300) і контрольний пункт, розташований на залізничній станції Озинки.

МЕРТ 30 грудня попереджав про можливі ускладнення транзиту українських товарів через територію РФ в треті країни - Азербайджан, Грузію, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан, Китай та ін.

За даними МЕРТ, за дев'ять місяців 2015 року експорт товарів з України в Казахстан знизився на 35% порівняно з відповідним періодом 2014 року - до $544,1 млн, імпорт товарів з Казахстану в Україну - на 13% до $242,6 млн. Основні статті українського експорту в Казахстан - продукція агропромислового комплексу і харчової промисловості, машинобудування і хімічної промисловості, основні статті імпорту з Казахстану - мінеральні продукти, продукція хімпрому і металургійна продукція.

4 січня агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі Міністерства інфраструктури України заявили, що непродумане рішення російської сторони про обмеження транзиту українських товарів і неузгоджена квота дозволів на перевезення на 2016 рік нині призвели до повної зупинки автомобільних перевезень між країнами.

"Таке різке обмеження транзиту через територію РФ ставить під загрозу інтереси третіх країн, які не зможуть отримати необхідні товари", - сказали агентству. – Поки ситуація непевна, українська сторона закликає перевізників не планувати поїздок до Російської Федерації, щоб уникнути незручностей для водіїв і додаткових витрат для бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

Росіяни обстріляли Запорізький район, постраждала жінка

Українська авіація завдала за добу ударів по восьми місцях скупчення окупантів і трьох систем ППО

За добу на фронті вдвічі зросла кількість бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 35 ворожих атак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА