20:18 16.01.2016

Податкова міліція виявила організоване іноземцем нелегальне виробництво вина в Одеській області

3 хв читати
Податкова міліція виявила організоване іноземцем нелегальне виробництво вина в Одеській області

Співробітники податкової міліції Державної фіскальної служби (ДФС) спільно з прокуратурою виявили в Одеській області нелегальне виробництво вина, яке організував іноземець, повідомив заступник глави ДФС Сергій Білан.

"У рамках операції "Акциз-2016" встановлено, що іноземний громадянин організував виготовлення алкоголю на обладнанні, що забезпечує масове виробництво, не маючи на це ніяких дозвільних документів", - зазначено в повідомленні, розміщеному С.Біланом на його сторінці у Facebook.

Для виготовлення вина іноземець використав власну сировину, преси і ємності 600 і 1 тис. літрів, розливав його в пляшки, проте марок акцизного збору на них не було. Вино організатор нелегального виробництва продавав, зокрема, через Інтернет.

Співробітники податкової і прокуратури вилучили 6,9 тис. пляшок вина загальним об'ємом понад 4,8 тис. літрів і 20 тис. літрів виноматеріалів загальною вартістю понад 9 млн грн, а також обладнання для виробництва алкоголю вартістю 300 тис. грн.

Журналіст Павло Шеремет написав у своєму блозі на "Українській правді", що податкова провела операцію у будинку у француза Крістофа Лакарена в селі Шабо, де він мешкає разом із сім'єю. Француз уже 10 років живе в Україні, намагається розводити виноградники і робити своє вино і вже став місцевою знаменитістю.

Журналіст написав, що до К.Лакарена, який славиться своєю гостинністю, приїхала молода пара, вони спробували вино, і дівчина умовила француза продати їм 4 пляшки. "І тут же налетіли машини з автоматниками в масках - шум, крик, К.Лакарена з дружиною ставлять до стінки з руками за головою, як завжди ставлять небезпечних злочинців. "Героїчне" захоплення особливо небезпечної сім'ї!" - написав журналіст.

За словами П.Шеремета, Крістоф Лакарен вже кілька років намагається отримати ліцензію на виробництво вина, але безуспішно - цей вид діяльності монополізований кількома великими групами і не розвивається: в країні ліцензію на виробництво і продаж власного вина мають 17 або 19 українських заводів, офіційно виробництвом і продажем усіх видів українського алкоголю займається близько 50 компаній, а інші - поза законом. "Нагадаю, що тільки у Франції - понад 40 000 (!!!) виробників вина, в Іспанії їх ще більше", - пише П.Шеремет.

За словами журналіста, випадок з К.Лакареном - уже другий за останній час: у грудні співробітники податкової міліції нагрянули до Євгена Шнейдериса, власника і директора виноробні "Бейкуш", і заарештували продукцію і обладнання. "Зараз податківці проводять по всій країні операцію "Акциз-2015", і їм потрібно щодня звітувати про успіхи. На горілчану мафію вони наїхати боятися, великих винних гравців чіпати побоюються. Відіграються на ентузіастах і романтиках", - вважає журналіст.

П.Шеремет зазначає, що поряд з К.Лакареном діють кілька цехів з розливу контрафактного вина у величезних масштабах, яке потім під етикетками відомих заводів потрапляє до супермаркетів. "Але ми жодного разу не чули, щоб міліція або податкова накрила хоча б один такий тихий, невідомий туристам цех у Шабо. Цих "винарів" чіпати небезпечно. Тому їм потрібно якомога гучніше і масштабніше подати захоплення сім'ї "небезпечного француза-винаря", який повірив у майбутнє України і на свою біду перебрався в Одеську область із тихого швейцарського містечка", - написав журналіст.

Головне управління ДФС в Одеській області в суботу поширило заяву, в якій зазначено, що К.Лакарен за останні 10 років жодного разу не звертався до ДФС із заявою на отримання ліцензії. ДФС повідомила, що видає ліцензію за наявності атестата виробництва і свідоцтва про атестацію лабораторії, а також документів, які, зокрема, підтверджують право власності на приміщення і обладнання або ж договір на їх оренду, експертних висновків щодо присвоєння кодів УКТ ЗЕД (української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності) на продукцію та інших документів.

"Інформація від Держстантартметрології щодо проведення атестації виробництва алкогольних напоїв громадянином Франції також не надходила", - повідомила ДФС в Одеській області.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА