11:24 18.01.2016

Впровадження системи держзакупівель ProZorro заощадить 5 млрд грн у 2016р

2 хв читати
Впровадження системи держзакупівель ProZorro заощадить 5 млрд грн у 2016р

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк планує в 2016 році заощадити 5 млрд грн коштів державного бюджету за рахунок впровадження електронної системи державних закупівель ProZorro.

"Переведення всіх державних закупівель в електронний формат дозволить збільшити економію в рази. Навіть за скромними прогнозами, цього року економія бюджетних коштів складе 5 млрд грн, а наступного економічний ефект від повного переходу на електронну систему може бути в декілька разів більшим", - сказав А.Яценюк під час програми "10 хвилин із прем'єр-міністром" у неділю ввечері.

Він розповів, що це стане можливим завдяки впровадженню електронної системи державних закупівель ProZorro, яка нині перебуває в пілотному режимі з лютого 2015 року. "Результати вражають. Економія бюджетних коштів уже перевищила 500 млн грн І це при тому, що сьогодні через цю систему проводиться тільки 2% державних тендерів. Після повного переходу державних закупівель в електронний формат ми очікуємо економії десятків мільярдів гривень щорічно", - сказав А.Яценюк.

Так, Міністерство інфраструктури України і підприємства, які перебувають у його підпорядкуванні, провели тендери в системі ProZorro більш ніж на 1,3 млрд грн, заощадивши понад 75 млн грн. Міністерство оборони повністю перейшло на електронні закупівлі і в результаті провело майже 1000 тендерів, заощадивши 200 млн грн. Медичні заклади України заощадили завдяки системі більше ніж 16%, або 11 млн грн.

За словами прем'єра, повний перехід на систему ProZorro відбудеться протягом 2016 року. "Уже з 1 квітня на ProZorro в обов'язковому порядку переходять усі великі замовники: міністерства, відомства, найбільші державні компанії. Із серпня - почнуть переходити всі інші", - пообіцяв Яценюк.

Він наголосив, що на реалізацію цієї реформи не витрачено ані копійки бюджетних коштів, розвиток електронної системи відбувається за рахунок донорів, а кожну статтю витрат контролює Transparency International.

Прем'єр-міністр нагадав, що раніше сфера державних закупівель була найбільшою "годувальницею" корупціонерів довгі роки. " За нашими підрахунками, втрати від прямої корупції та неефективного управління становили близько 20% від усього об’єму державних закупівель. А це – приблизно 50 млрд. гривень щороку. Це майже стільки, скільки закладено в бюджеті на Збройні сили України. Куди йшли всі ці гроші? У кишені корупціонерів. На них вони купували яхти і вілли, платили хабарі прокурорам і суддям", - розповів А.Яценюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА