16:33 23.02.2016

КС перейшов до закритої частини розгляду справи щодо обмеження довічного грошового забезпечення суддів у відставці

3 хв читати
КС перейшов до закритої частини розгляду справи щодо обмеження довічного грошового забезпечення суддів у відставці

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції положень закону "Про судоустрій і статус суддів", які обмежують довічне грошове забезпечення суддів у відставці.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", на пленарному засіданні у вівторок Конституційний Суд у формі письмового слухання розпочав розгляд справи за поданням Верховного Суду, з доповіддю щодо матеріалів справи виступив суддя-доповідач Сергій Вдовіченко. Він зазначив, що Верховний Суд України звернувся до КС із проханням визнати такими, що не відповідають Конституції, положення абз. 1, 2, 4, 6 ч. 5 ст. 141 закону України "Про судоустрій і статус суддів", відповідно до яких на період із 1 січня по 31 грудня 2016 року особам, які працюють на посадах і на умовах, передбачених законом про держслужбу і про прокуратуру, щомісячне довічне грошове забезпечення не виплачується.

Крім того, положеннями ст. 141 закону передбачається, що з 1 січня 2017 року виплата щомісячного довічного грошового забезпечення на період роботи на посадах, які надають право на його призначення, а також право на призначення пенсій, призупиняється, і на цей період виплачується пенсія відповідно до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Окрім цього, ці положення закону вказують, що максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці з урахуванням усіх надбавок і підвищень не може перевищувати 10 740 грн.

За словами судді-доповідача, Верховний Суд обґрунтовує свої подання тим, що зазначені положення закону суттєво звужують й частково скасовують обсяг конституційних гарантій незалежності суддів як складової їхнього правового статусу.

С.Вдовіченко зазначив, що на розгляді Конституційного Суду перебуває аналогічне подання від Верховного Суду, що надійшло в 2015 році, і за цим поданням уже є низка експертних висновків.

Суддя-доповідач висловився за необхідність об'єднання цих двох проваджень, оскільки суть розгляду та сама, також один суб'єкт права на конституційне подання.

Після виступу судді-доповідача суд завершив розгляд матеріалів справи у відкритій частині пленарного засідання і перейшов до закритої частини, після якої буде поінформовано про дату оприлюднення рішення.

Представник суб'єкта права на конституційне подання, заступник голови Верховного Суду України Марина Клименко після судового засідання пояснила журналістам, що Верховна Рада внесла зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення суддів, які йдуть у відставку.

Згідно з цими змінами, за словами М.Клименко, було додатково обмежено максимальний розмір щомісячного довічного грошового утримання суддів до 10 740 грн, раніше сума щомісячного довічного грошового утримання суддів, які пропрацювали понад 20 років, становила 80% від заробітної плати. Нині знижена до 60%, але при цьому не повинна перевищувати 10 740 грн.

"Це вже є порушенням прав доброчесних суддів", - сказала вона.

Заступник голови Верховного Суду пояснила, що раніше Верховний Суд України вже звертався до КС із поданням аналогічного плану, і рішення Конституційного Суду за попереднім подання ще не ухвалено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА