17:15 14.03.2016

Керівництво деяких вишів і представники громадськості заявляють про системну кризу вищої освіти в Україні

3 хв читати
Керівництво деяких вишів і представники громадськості заявляють про системну кризу вищої освіти в Україні

Проректори Національного авіаційного університету (НАУ) та Харківського національного університету радіоелектроніки (ХНУРЕ) заявляють про системні порушення з боку Міністерства освіти і науки України в проведенні реформування системи вищої освіти в країні.

"Те, що відбувається останнім часом, - криза, ім'я якої міністр освіти і науки (Сергій Квіт - ІФ) і його перший заступник (Інна Совсун - ІФ). Люди, які прийшли і займаються освітніми питаннями, – випадкові та некомпетентні в системі освіти, вони роблять умисне кроки для руйнування сучасної системи освіти", - висловив думку голова Всеукраїнської громадської організації "Право народу" Василь Россохін на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

У свою чергу проректор Національного авіаційного університету України Ярослав Козачок зазначив: "Якщо абстрагуватися від персоналій, то у нас на сьогодні системна проблема, криза в освітній галузі... Йдеться не лише про те, що зірвано програму підручників для четвертих-сьомих класів, не працює програма "Шкільний автобус", і всі ми стали свідками проблеми з професійно-технічною освітою... У вищій школі України також системна криза. Якби це була проблема тільки ХНУРЕ і Національного авіаційного університету (НАУ), то можна було б говорити про одиничні випадки".

За словами проректора вишу, така ситуація стосується ще близько півтора десятка університетів країни, "які були схильні до рейдерського захоплення". "Накази керівника міністерства, це моя особиста думка, підписувалися, скажімо так, не дуже обдумано, що призвело до кризи в освітній галузі. Насамперед у вищій школі", - сказав Я.Козачок.

Говорячи безпосередньо про ситуацію навколо НАУ, проректор вишу розповів про несвоєчасне оголошення міністерством конкурсу на заміщення посади ректора НАУ, скасування виборів як таких, призначення кількох в. о. ректора, залучення аудиторської перевірки, яка не знайшла підтверджувальних документів про зловживання у виші, про наступні звільнення керівництва.

Я.Козачок також наголосив: "Наступний нелогічний і незаконний крок із боку міністра - підписується наказ про скасування статуту НАУ. Тобто, готується відповідний ґрунт, щоб завести в НАУ рейдерів".

Вчена рада НАУ, за його словами, неодноразово висловлювала недовіру призначеним в. о. ректора, а також С.Квіту.

"Юридичний колапс у виші посилився. Зараз понад 30 позовів у судах, 16 з яких ми виграли, але рішення судів не виконуються. Є рішення судів про те, щоб заборонити здійснювати будь-які дії щодо статуту університету. У судах нині перебувають наші позови щодо скасування наказів міністра і про статут, і про скасування виборів ректора університету. Цей юридичний колапс не дає нормально працювати університету", - заявив проректор вишу.

Тобто, за словами Я.Козачка, фактично знищується університетська автономія, яка забезпечується законом про вищу освіту. Також проректор додав, що університети зазнають іміджевих втрат унаслідок такої політики міністерства.

Я.Козачок закликав: "Дайте університетам вільно розвиватися".

Проректор ХНУРЕ Наталія Лєсна розповіла про те, що в університеті не було організовано студентські вибори. "На хвилі так званої студентської інформаційної революції відбулося призначення в. о. ректора Едуарда Рубіна, який не має ані досвіду роботи на керівних посадах у вищій освіті, ані не причетний до університету. Як депутат облради від партії "Самопоміч" його лобіювала на цю посаду ця політична сила. Е.Рубіна було незаконно обрано керівником вченої ради", - заявила проректор.

Н.Лєсна висловила думку про те, що інтерес Е.Рубіна на посаді голови вченої ради в тому, щоб "продавлювати через вчену раду необхідні йому питання".

"Цілеспрямоване знищення трьох проректорів... - це лише маленька частина того, що відбувається в нашому університеті з приходом в. о. ректора", - додала вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ - заява МЗС

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

Шмигаль обговорив із новим прем'єром Ісландії Бенедіктссоном зміцнення співпраці

Оголошення РФ про навчання з нестратегічними ядерними силами - ще один доказ безвідповідальної поведінки Кремля - Стано

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА