16:53 23.03.2016

Збиток банків України в лютому збільшився до 2 млрд грн

2 хв читати
Збиток банків України в лютому збільшився до 2 млрд грн

Збиток українських банків (без урахування неплатоспроможних) станом на 1 березня 2016 року становив 1,971 млрд грн, тоді як у січні цей показник становив 0,89 млрд грн, повідомив Національний банк України (НБУ) на веб-сайті.

"За лютий 2016 року загальний обсяг збитку діючих банків становив 1,1 млрд грн, при цьому майже весь збиток був сформований одним банком", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією центробанку, на 1 березня 2016 року 83 банки отримали прибуток на загальну суму 3,2 млрд грн, зокрема за лютий - 76 банків (1,7 млрд грн).

Як зазначає НБУ, від’ємний фінрезультат у лютому був зумовлений передусім збитком у розмірі 3,8 млрд грн від торговельних операцій. Зокрема, збиток від торгівлі іноземною валютою та банківськими металами становив 5,6 млрд грн.

Водночас Нацбанк констатує скорочення в лютому відрахувань у резерви на 0,8 млрд грн - до 0,2 млрд грн.

За його даними, чистий процентний дохід банків у лютому становив 3,7 млрд грн проти 3,2 млрд грн у січні.

Згідно з повідомленням, доходи банків України за січень-лютий 2016 року скоротилися на 46,9% порівняно з аналогічним періодом 2015 року - до 24,8 млрд грн, при цьому витрати - майже вдвічі, до 26,8 млрд грн.

"Номінальне зменшення показників доходів та витрат банків у поточному році відбулося головним чином за рахунок високої порівняльної бази минулого року, яка була зумовлена значним підвищенням курсу іноземних валют відносно гривні в лютому минулого року", - пояснює центробанк.

Як повідомлялося, збиток банків України (без урахування неплатоспроможних) у 2015 році становив 66,6 млрд грн, тоді як у 2014 році цей показник становив 33,1 млрд грн.

При цьому 71 банк завершив рік із прибутком, загальна сума якого становила 5,2 млрд грн, зокрема в грудні 63 банки отримали прибуток на загальну суму 21,2 млрд грн.

Прибутки банків у 2015 році зросли на 19,4% порівняно з 2014 роком - до 199,2 млрд грн, витрати - на 34,4%, до 265,8 млрд грн.

Із 1 грудня 2015 року банки країни перейшли на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку, у зв'язку з чим здійснили коригування процентних прибутків, що стало основним чинником формування збитку банківської системи в грудні на рівні 9,3 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог розширив зону активних бойових дій майже на 70 км - Сирський

Ситуація у Вовчанську контрольована, тривають заходи з посилення оборонних позицій - Генштаб ЗСУ

Вихідні в Україні будуть теплими, на заході країни та на Лівобережжі короткочасні дощі й грози

Уперше за два роки війни ЗСУ вистачає артилерійських снарядів - Зеленський

Зеленський: Партнери не підштовхують нас до переговорів з РФ

Зеленський заявив, що використання Україною західної зброї на території РФ стало б захистом, а не наступом

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА