10:27 31.03.2016

Прогресу в боротьбі з корупцією не бачить більше 70% бізнесу в Україні

3 хв читати

Більшість українських та європейських компаній, які працюють у країні (73%), не бачать прогресу в боротьбі з корупцією за останні два роки, свідчать дані опитування щодо сприйняття корупції Американської торгової палати (АСС), презентовані в Києві в середу.

За словами голови робочої групи ACC з питань протидії корупції Ігоря Світлика, 35% компаній також вважають, що новостворені антикорупційні органи найближчим часом не будуть ефективними в боротьбі з корупцією, ще 29% дотримуються протилежної думки. "Але була третина респондентів, які не визначилася, і в їхніх коментарях висловлювалася надія на те, що будуть ефективними – ІФ). Більшість вірить, або сподівається на те, що вони будуть ефективними", - зазначив він.

При цьому, за результатами опитування, практично всі компанії (98%) вважають корупцію поширеним явищем, а переважна більшість (88%) зіштовхуються з нею під час ведення бізнесу в Україні.

Водночас голова робгрупи вказав на виразну позитивну тенденцію до зростання: числа компаній, які не вважають за необхідне вдаватися до корупційних дій для поліпшення своїх шансів на успіх (з 39% у 2014 році до 65% у 2015-му).

Крім того, І. Світлик відзначив кілька позитивних моментів у боротьбі з корупцією, зокрема, значну дерегуляцію процедур, ухвалення нового закону про закупівлі, що дозволяє здійснювати тендери більш прозоро та заощаджувати кошти, а також істотне збільшення прибутковості державних підприємств, що свідчить про зниження рівня корупції. У свою чергу, компанії найбільшим успіхом у боротьбі з корупцією назвали створення патрульної поліції (43%) та дерегуляцію процедур (5%). Ще 51% компаній констатували відсутність будь-яких, навіть найменших успіхів.

Більшість представників бізнесу також висловлює готовність співпрацювати з правоохоронними органами з питань корупції. Водночас за результатами 2015 року лише 7% компаній мали успішний досвід такої співпраці і лише 2% - досвід ефективного покарання корупціонера за вироком суду.

Як свідчать результати опитування, найпоширенішими є такі види корупції як вимога хабара за ухвалення або прискорення прийняття рішення/отримання дозволу (цей вид корупції вказали 82% компаній), зловживання службовим становищем для отримання неправомірної вигоди (75%), вимога надати "відкат" для забезпечення виграшу в держзакупівлю (52%). Як найкорумпованіший орган бізнесмени вказують суди (87%), прокуратуру (61%) і місцеві органи влади (39%).

Найефективнішими методами боротьби з корупцією бізнес вважає зміну співробітників у найпроблемніших органах (72% опитаних), належний рівень заробітної плати (57%) і більш суворе покарання (47%). Водночас найбільшими перешкодами для подолання цього явища компанії вважають відсутність політичної волі (48%), опір реформам з боку влади (27%) і менталітет українців (17%).

Опитування проводилося в період з березня 2014 року до жовтня 2015 року. У ньому взяли участь 99 компаній різних галузей економіки, третина з яких - невеликі компанії, 10% локальні. Найбільш активними були представники юридичного бізнесу, консалтингу, банківського і фінансового секторів, IKT-індустрії та сектора харчової промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА