13:08 03.04.2016

Аваков: Іванющенко залишається в розшуку, а рішення суду про його припинення підтверджує необхідність цілковитого перезавантаження судів

3 хв читати
Аваков: Іванющенко залишається в розшуку, а рішення суду про його припинення підтверджує необхідність цілковитого перезавантаження судів

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що відомство продовжує розшукувати колишнього народного депутата від Партії регіонів, бізнесмена Юрія Іванющенка.

"МВС не виконуватиме ганебного рішення "суду" про зняття з розшуку Юрія Іванющенка (Єнакіївського). "Суддя" Чаус (суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус - ІФ) і рішення, які він ухвалює, вкотре підтверджують мене в думці і, сподіваюся, все суспільство в необхідності якнайшвидшого голосування в Раді пакету законів щодо ПОВНОЇ судової реформи та ЦІЛКОВИТОГО перезавантаження судів", - написав А.Аваков на своїй сторінці в соцмережі Facebook у ніч на неділю.

Міністр пояснив, що мав на увазі під фразою "не буде виконувати" рішення суду: "У будівлі МВС, де я працюю, – 11 поверхів і багато кімнат... Де там цей безсовісний папірець, названий "рішенням суду про зняття з розшуку Іванющенка"? Прийде – пустимо його на перевірку з кімнати в кімнату, з поверху на поверх... ретельно. А поки, сподіваюся, колеги з Генпрокуратури - винесуть і апеляцію, і нове рішення... Іванющенко залишається в розшуку!".

Як повідомлялося, український суд наклав арешт на кошти Ю.Іванющенка в сумі понад 72 млн швейцарських франків, що зберігаються на його рахунках у банках Швейцарії.

Генпрокуратура України розслідує кримінальне провадження щодо Ю.Іванющенка, в рамках якого йому оголошено про підозру в організації розтрати чужого майна та незаконному збагаченні в особливо великих розмірах за ч.3 ст.27 (види співучасників), ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) Кримінального кодексу України.

У січні 2015 року МВС України оголосило Ю.Іванющенка в розшук. Він також перебуває в міжнародному розшуку Інтерполу.

У п'ятницю, 1 квітня, народний депутат України Сергій Лещенко (фракція "Блок Петра Порошенка") написав у "Фейсбуці": "У п'ятницю вранці "суддя за викликом" Чаус (суддя Дніпровського райсуду Києва Микола Чаус - ІФ) прийняв рішення, він скасував розшук Юрія Іванющенка. Також він скасував санкцію на доставку його під вартою для обрання запобіжного заходу".

Депутат стверджує, що місяць тому було чергове клопотання адвокатів Ю.Іванющенка до Печерського суду про поновлення слідства, зняття з розшуку та скасування постанови про затримання. Після цього адвокати заявили відведення всьому складу Печерського суду, і Апеляційний суд визначив, що справу слухатимуть в Дніпровському суді Києва.

"Наступного дня після перенесення в Дніпровський суд, ця справа зовсім "випадково" потрапила одіозному судді Чаусу, який призначив розгляд скарги на той самий день. Як виявилося - не дарма. Чаус скасував розшук Іванющенка", - продовжив С.Лещенко.

Він прогнозує, що після набуття рішенням законної сили Ю.Іванющенко "зможе нарешті виїхати з московського ув'язнення до своєї сім'ї в Монако".

Пізніше у Генеральній прокуратурі України заявили, що мають намір оскаржити це рішення суду. "Справді, є рішення судді Дніпровського суду Чауса від 1 квітня про те, щоб скасувати постанову слідчого про оголошення в розшук Іванющенка, про припинення слідства..., а також скасувати дозвіл суду на затримання і доставку в суд Іванющенка. Саме кримінальне провадження, звісно, не закрито... Юрія Іванющенка і далі підозрюють у скоєнні злочину за ч.5 ст.191", - розповів керівник Управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк в ефірі одного з українських телеканалів.

У Генпрокуратурі назвали таке рішення суду незаконним і заявили про намір оскаржити його. "Будемо оскаржувати його і вживатимемо заходів, щоб відновити розшук і обрання запобіжного заходу", - запевнив С.Горбатюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА