18:30 04.04.2016

Юррадник Порошенка запевняє у законності операцій з передання частки президента у "Рошені" до трасту

3 хв читати
Юррадник Порошенка запевняє у законності операцій з передання частки президента у "Рошені" до трасту

Створення компаній в іноземній юрисдикції було єдиним можливим шляхом для передання активів президента України Петра Порошенка в управління авторитетної міжнародної трастової структурі, заявляє юридична фірма "Авеллум", що є юридичним радником П. Порошенка.

"Компанії в іноземних юрисдикціях необхідні і використовуються для передання їх у blind trust (довірчу власність). Банківські рахунки цими компаніями не відкривалися, і вони не здійснювали жодних фінансових операцій. Тому будь-які твердження про ухилення від сплати податків є безпідставними", – йдеться в релізі "Авеллум" у понеділок, поширеному на прохання клієнта у зв'язку з оприлюдненими 3 квітня журналістським розслідуванням.

Юрфірма уточнює, що П. Порошенко уповноважив її підготувати його частку в кондитерській корпорації "Рошен" для продажу бізнесу, а в подальшому - для передання в blind trust.

"З цією метою були підписані відповідні договори, якими уповноважено нас, (інвестгрупу - ІФ) ICU і залучених нами іноземних юридичних радників надалі здійснювати всі дії, необхідні для передання активу в blind trust, у повній відповідності з українським законодавством та законодавством інших країн", – наголошується в заяві юрфірми.

Згідно з ним, на сьогодні договір про створення blind trust підписано.

"Авеллум" наголошує, що статутні фонди іноземних компаній не оплачувалися, акції, що належать клієнту, номінальної вартості не мали, і тому не підлягали декларуванню згідно з українським законодавством.

"Навіть після передання активу в blind trust одержувачем виплат буде не офшорна, а українська юридична особа. Тому всі податки будуть сплачуватися в Україні, і прибутку відповідно до законодавства та банківського регулювання, залишатиметься в Україні", - зазначає юрфірма.

Вона заявляє, що створення іноземній структури не впливає на оподаткування компаній групи "Рошен" в Україні, яка продовжує платити податки у відповідності з українським законодавством.

Як повідомлялося, в рамках проекту "Центр із дослідження корупції та організованої злочинності" (OCCRP) на підставі масиву отриманих від анонімного джерела матеріалів про офшори представників світової еліти була оприлюднена інформація, що 21 серпня 2014 року на Британських Віргінських островах була зареєстрована фірма Prime Asset Partners Limited (Британські Віргінські острови), власником якої є П. Порошенко. Восени 2014 року Prime Asset Partners Limited заснувала на Кіпрі компанії CEE Confectionery Investments Limited, яка в свою чергу заснувала в Нідерландах компанію Roshen Europe BV. При цьому в опублікованій інформації також вказувалося, що така корпоративна реструктуризація була підготовчою стадією для подальшого продажу групи Roshen.

Серед висловлених претензій до глави держави – відсутність в його деклараціях про доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за 2014-2015 роки інформації про створення цієї компанії.

Корпорація "Рошен", один з найбільших в Україні виробників кондитерських виробів, до її складу входять Київська, Кременчуцька (Полтавська обл.) кондитерські фабрики, два виробничі майданчики у Вінницькій області, масло-молочний комбінат "Бершадь молоко" (Вінницька обл.), два виробничі майданчики Липецької області (РФ), Клайпедська кондитерська фабрика (Литва) і фабрика Bonbonetti Choco (Угорщина).

П. Порошенко 14 січня 2016 року заявив про підписання у цьому році договору, за яким він передав свою частку в корпорації "Рошен" незалежному "сліпому трасту (blind trust).

"Що передбачає цей траст? Перше: на весь час моєї каденції як президента ні я, ні ніхто інший не може цей траст розірвати. Друге: за цим договором жодний мій підпис, жодна моя вказівка не мають ніякої юридичної сили. Як управитель цього трасту призначений респектабельний іноземний банк першої категорії, що володітиме та контролюватиме та управляти активами", - сказав він журналістам на прес-конференції.

Президент запевнив журналістів, що стандарти "сліпого" трасту використовуються провідними європейськими та американськими політиками в ідентичних ситуаціях і є єдиним способом усунення конфлікту інтересів.

П. Порошенко зазначив, що банк, який є управителем трасту, має також довіреність на чотири роки на переговори про продаж активів.

За його словами, наступним після "Рошен" на управління трастом буде переоформлено Міжнародний інвестиційний банк, в якому йому належить 60%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА