19:19 12.04.2016

Рада прийняла законопроект про зниження ставок акцизу на вживані легкові авто від 2 до 28 разів

3 хв читати
Рада прийняла законопроект про зниження ставок акцизу на вживані легкові авто від 2 до 28 разів

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект, яким тимчасово, до 31 грудня 2017 року, ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі знижуються від 2 до 28 разів, зокрема, з метою мінімізації використання схем "тимчасового ввезення" для ухилення від сплати податків.

За відповідне рішення на засіданні у вівторок проголосували 226 народних депутатів.

"В Україні податкове навантаження на нові автомобілі становить 47%, а на вживані - 170%, тобто акцизи непропорційно високі", - наголосила нардеп Тетяна Острікова (фракція "Самопоміч").

Як повідомлялося, в пояснювальній записці до законопроекту №3251, авторами якого є близько 100 народних депутатів, зазначалося, що на тлі девальвації національної валюти та падіння купівельної спроможності населення значно знизилися обсяги продажу автотранспортних засобів, що призводить до скорочення робочих місць і у виробництві, і в продажу авто та зниження надходжень до бюджету.

"Споживачі не в змозі купувати нове імпортне авто через його високу вартість у гривні та не можуть купувати імпортоване вживане авто через високі ставки акцизного податку, що робить його ціну неконкурентоздатною", - йдеться в пояснювальній записці.

У цих умовах громадяни, особливо в прикордонних областях, купують авто в Європі та використовують їх в Україні без сплати податків. Зокрема, широко поширені схеми тимчасового ввезення нерезидентами та використання авто в митному режимі транзиту.

У документі нагадувалося, що в Україні від початку року діє стандарт Євро-5 (тобто ввозити з Європи можна автомобілі не старше за 2009 рік випуску).

Найбільше зниження ставки акцизного збору передбачено на автомобілі з об'ємом циліндра двигуна 1-1,5 л: їх пропонується відповідно знизити у 21,7 раза і майже 28 разів - до EUR 0,063 за 1 куб. см об'єму двигуна.

За інформацією Державної фіскальної служби, у 2014 році з метою транзиту до України переміщено 61,5 тис. одиниць. За оцінкою авторів, за рахунок цього до держбюджету надійде близько 300 млн грн у вигляді податкових надходжень. За різними оцінками, первинні обсяги продажу вживаних авто у 2016 році зростуть до 20 тис. од., при цьому середній вік їх не перевищуватиме вісім років, оскільки автомобілі стандарту Євро-5 в Європі випускають із 2008 року.

Водночас, як зазначають експерти галузі, високі ставки акцизного збору були практично єдиним бар'єром, що перешкоджає масовому ввезенню в Україну вживаних легкових автомобілів.

За розрахунками аналітиків AUTO-Consulting, з ухваленням законопроекту розмитнення вживаних автомобілів подешевшає в рази. Наприклад, акцизний податок і його складова у фінальному ПДВ з автомобіля 1,5 л становитиме лише EUR110-115 проти нинішніх платежів у EUR3160.

"З ухваленням такого закону Україна підірве ринок нових автомобілів, який і так уже обвалився в рази за останні роки. Витримати наплив вживаних автомобілів зможуть лише лічені одиниці автодилерів, іншим доведеться перепрофілювати свій бізнес. І втрати робочих місць за такого розвитку подій знову не уникнути", - вважають експерти.

Крім того, як зазначали у ВААІД, нині основним постачальником уживаних автомобілів в Україну стає Росія через девальвацію російського рубля більш ніж удвічі, наявність понад 20 заводів міжнародних автоконцернів, високого рівня локалізації виробництва в сукупності з економічною кризою.

У січні-лютому поточного року в Україну імпортовано 2,6 тис. вживаних легкових автомобілів, що на 6% більше, ніж за той самий період минулого року. При цьому, якщо за два місяці 2015 року 52% імпорту становили авто до 2008 року випуску (Євро-4 і нижче), то за січень-лютий поточного року частка таких авто становила лише 4%, решта - автомобілі випуску 2009 року і молодше, при чому основна частина - 2011-2012 року випуску (тобто досить свіжі та дорогі автомобілі).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА