19:53 25.04.2016

Нові правила не ускладнять порядку реєстрації за місцем проживання для українців - експерти

3 хв читати
Нові правила не ускладнять порядку реєстрації за місцем проживання для українців - експерти

Громадяни України не зіткнуться ускладненням процедури реєстрації з набуттям чинності новими правилами, зазначають експерти.

"Реформи, по суті, ніякої не відбулося, крім того, що відбулася децентралізація повноважень у цьому питанні", - сказав член громадської ради при Державній міграційній службі Євген Бачевський на прес-конференції в Києві в понеділок.

Говорячи про зміни порядку реєстрації, що набули чинності, він пояснив, що раніше адміністративна відповідальність наставала через десять днів після зняття з обліку і не реєстрації на новому місці, тепер - через 30 днів.

У свою чергу заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук зазначив, що змінився лише суб'єкт, який "ставить штамп у паспорті, та змінилася процедура ведення реєстру".

Експерт зауважив, що українці, як і раніше, мають право зареєструватися в орендованій квартирі, якщо це передбачає договір про оренду, але закон не зобов'язує це робити. "У кодексі про адміністративні правопорушення є ст.197, яка передбачає відповідальність за проживання без реєстрації, за несвоєчасну реєстрацію, за проживання за недійсним паспортом, якщо не вклеєна фотографія. Притягнути до відповідальності можна, якщо ви вчинили одне з цих правопорушень", - сказав він, зазначивши, що така відповідальність була передбачена і раніше.

"Якщо вчинили порушення вперше, то вас попереджають. Якщо визнаєте його, то розписуєтеся в постанові про притягнення до адміністративної відповідальності, ніяких штрафів ви не сплачуєте", - додав В.Тимощук, зазначивши, що у разі повторного правопорушення протягом одного року порушнику доведеться сплатити штраф у розмірі від 17 до 51 грн.

Відповідаючи на запитання, з якими незручностями українці зіткнуться у зв'язку з набуттям чинності новими правилами реєстрації, В.Тимощук розповів: "Незручності виникають при реалізації політичних прав, при участі у виборах. Є багато побутових ситуацій, які з погляду закону говорять, що прописка не має цінності, але в поліклініці, при оформленні дітей в дитячому садку або школі попросять паспорт зі штампом. Якщо зареєстровані не за місцем проживання, то вам запропонують сплатити благодійний внесок. Хоча законодавство не передбачає такої дискримінації, але по факту це має місце".

Крім того, він зазначив, що в законодавстві закріплено: при реєстрації на новому місці з попереднього знімають там же, їхати спеціально до місцевого органу влади для зняття з реєстрації не треба. Проте, за словами В.Тимощука, поки що ця норма не дуже часто застосовується.

Експерти також зазначили, що новий порядок реєстрації не поширюється в цьому аспекті на внутрішньо переміщених осіб.

Із 4 квітня 2016 р. набули чинності зміни до законодавства щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг. Згідно з цими змінами, повноваження у сфері реєстрації місця проживання та зняття з реєстрації фізичних осіб делегуються органам місцевого самоврядування (виконавчому органу сільської, селищної або міської ради, сільському голові).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА