11:49 28.04.2016

Більше половини українців не підтримують ідеї надання Донбасу особливого статусу і виборів до повернення української влади

3 хв читати
Більше половини українців не підтримують ідеї надання Донбасу особливого статусу і виборів до повернення української влади

Більше половини громадян України негативно сприймають ідею надання Донбасу особливого статусу, про що свідчать результати березневого опитування соціологічної служби Центру Разумкова.

Згідно з даними соцдослідження, оприлюдненими в четвер, 56,4% респондентів не підтримують надання Донбасу особливого статусу, за таку ідею – 23,8% опитаних, 19,8% не визначилися з відповіддю.

У регіональному розрізі картина така: не підтримує надання Донбасу особливого статусу абсолютна більшість мешканців Центрального та Західного регіонів, а також відносна більшість жителів Південного регіону Донбасу (тієї частини, що контролюється Україною). У Східному регіоні відносна більшість опитаних підтримує надання Донбасу особливого статусу.

Ідею проведення виборів на окупованих територіях Донбасу щодо повернення їх під контроль української влади не підтримують 52,5% населення України, за таку ідею - 31,2% опитаних, решта не змогли визначитися з відповіддю. Не підтримує цієї ідеї абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах відносна більшість - у Східному регіоні та на Донбасі. У Південному регіоні кількість респондентів, які підтримують (31,2%) і не підтримують (33,5%) цю ідею, статистично значуще не відрізняються.

Крім того, за даними опитування, відносна більшість опитаних не підтримує амністію для всіх учасників сепаратистських рухів, які не скоїли тяжких злочинів (42,3%), підтримують таку ідею 31,2% респондентів, решта не змогли визначитися з відповіддю на запитання. Не підтримує такої ідеї абсолютна більшість жителів Західного регіону і відносна більшість жителів Центрального регіону. Підтримує таку ідею відносна більшість опитаних на півдні та Донбасі. У Східному регіоні частки респондентів, які підтримують (36,7%) і не підтримують (36,5%) цю ідею, статистично суттєво не відрізняються.

Відносна більшість населення України підтримує припинення будь-яких економічних зв'язків між Україною і територіями "ДНР" і "ЛНР" (зокрема соціальні виплати, постачання енергоресурсів, закупівлю вугілля тощо) до повного встановлення Україною контролю над цими територіями (45,9%) та позбавлення українського громадянства громадян України, які підтримали російську агресію проти України, анексію Криму, сепаратистські руху на сході й півдні країни (45,5%). Не підтримують цієї ідеї близько третини опитаних (33,3% і 34% відповідно). Ці ідеї підтримує абсолютна більшість опитаних у Центральному та Західному регіонах і не підтримує абсолютна або відносна більшість в інших регіонах.

Відносна більшість опитаних (35,9%) негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей щодо ситуації на Донбасі. Позитивно оцінюють ці результати 16,6% респондентів, нейтрально - 24,3%. 10% опитаних нічого не знають про ці домовленості, а 13,1% респондентів не визначилися з відповіддю. Негативно оцінює поточні результати Мінських домовленостей відносна більшість опитаних у всіх регіонах України.

Дослідження було проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 25 до 30 березня. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА