12:13 11.05.2016

Журналісти вимагають від правоохоронців розслідувати факт оприлюднення бази контактів, акредитованих у "ДНР/ЛНР"

2 хв читати

Кілька українських та іноземних журналістів виступили із заявою, в якій висловлюють своє обурення оприлюдненням сайтом "Миротворець" бази контактів представників різних ЗМІ, які отримували акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР".

"Ми, журналісти українських та іноземних ЗМІ, і представники українських і міжнародних медіа-організацій, глибоко шоковані діями українських політиків і співробітників сайту "Миротворець", які виставили в публічний доступ персональні дані всіх журналістів, які отримували акредитацію в так званих ДНР/ЛНР, назвавши їх людьми, які співпрацюють з терористами", - йдеться в заяві, поширеній в українських ЗМІ в середу.

У заяві наголошується, що під удар потрапили українські та іноземні журналісти, які, ризикуючи життям, об'єктивно висвітлювали події і розповідали в українських та світових медіа, що відбувалося на окупованих територіях".

"Ми особливо відзначаємо, що акредитація не означає і ніколи не означала співпраці журналістів з будь-якою стороною конфлікту. Акредитація – це форма захисту та безпеки журналіста", - йдеться в заяві.

Журналісти зазначають, що після звинувачень у "роботі на терористів" та оприлюднення персональних даних, номерів телефонів та е-мейл адрес, цим людям почали дзвонити і писати загрози, а деякі політики вже закликали вважати цих журналістів "ворогами України" і закрити їм можливість працювати. "Таке ставлення до журналістів є прямим порушенням української Конституції, закону України "Про захист персональних даних", порушенням Європейської конвенції прав людини, і є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і не тоталітарній державі, якою є Україна", - йдеться в тексті заяви.

У зв'язку з цим журналісти вимагають від сайта "Миротворець" негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані відповідних журналістів. Також вони вимагають від українських політиків, депутатів припинити маніпулювати цією інформацією.

"Ми також звертаємося до української влади, правоохоронних органів України з вимогою порушити кримінальне провадження за фактом порушення Закону України про захист персональних даних, чинення тиску і погроз журналістам, які вказані в списку", - зазначено в заяві.

Під текстом підписалися низка журналістів з українських та іноземних ЗМІ.

Сайт "Миротворець" опублікував файли зі списками з близько 4,5 тис. журналістів, які отримали акредитацію у так званих "ДНР/ЛНР". У списку значаться імена та прізвища українських та іноземних журналістів, їхні мобільні контакти і період перебування на території т. з. "ДНР/ЛНР.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Фільм "Королівство планети мавп" зібрав $56,5 млн у дебютний вікенд

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

Унаслідок ворожих обстрілів у Вовчанську семеро постраждалих за добу

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

Польща витратить майже $400 млн, щоб зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю "непрохідним"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА