15:03 18.05.2016

Кабмін ліквідував територіальні органи пенітенціарної служби

3 хв читати
Кабмін ліквідував територіальні органи пенітенціарної служби

Кабінет Міністрів ліквідував територіальні органи пенітенціарної служби України і створив їх у системі Міністерства юстиції.

"Необхідно призначати на ліквідацію (пенітенціарної служби) дійсно ліквідаторів, а не тих, хто зволікатиме", - сказав прем'єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні Кабміну в середу.

Постанову про деякі питання оптимізації діяльності центральних органів влади системи юстиції і постанова про ліквідацію територіальних органів - управлінь державної пенітенціарної служби і створення територіальних органів міністерства юстиції члени Кабміну підтримали одноголосно.

Ці постанови прийняті у рамках реформування пенітенціарної системи України.

Виступаючи на засіданні уряду, міністр юстиції Павло Петренко зазначив, що модель реформування пенітенціарної системи погоджена з європейськими партнерами. "Йдеться про долі 85 тисяч людей, які перебувають за ґратами, і про долі людей, які їх охороняють", - сказав міністр.

За словами першого заступника міністра юстиції Наталії Севостьянової, більшість установ виконання покарань побудована ще в царські, навіть не радянські часи. "На сьогодні ці установи заповнені на 63% - і це до моменту вступу в силу закону Надії Савченко, що також сприяє зменшенню кількість ув'язнених", - сказала вона.

"Головна мета реформи - сфокусуватися на тому, щоб особи, щодо яких ще немає вироку суду, не перебували в жахливих умовах... Основні пріоритети - передусім, гуманізація і повноцінне впровадження служби пробації", - заявила вона. Для цього, за словами Н.Севостьянової, необхідно побудувати систему пробаційних центрів.

"Наша реформа передбачає, що ми відмовляємося від радянських кримінально-виконавчих інспекцій і будуємо пробаційні центри на їхньому місці. На рівні районів по всій країні", - зазначила заступник міністра.

Вона також наголосила, що у рамках реформи відбуватиметься демілітаризація системи. "Ми створюємо нову структуру - зменшуємо кількість атестованих співробітників системи з нинішніх 77% до 28%. Що це означає? Що чиновники і бюрократи, які сидять у центральному апараті... з'їдають увесь бюджет, і ті люди, які працюють в установі в жахливих умовах, отримують дуже маленькі зарплати. Ми ламаємо цю систему. Тепер усі, хто працюють в апараті, на рівні області або Києва - це державні службовці, ті, хто працюють в установі - це атестовані співробітники, і ми фокусуємося на захисті саме їх", - заявила Н.Севостьянова.

Перший заступник міністра запевнила, що саме співробітникам пенітенціарних установ буде підвищено зарплату за рахунок економії за системою зменшення бюрократичного апарату.

Ще одним пріоритетом реформи системи Н.Севостьянова назвала ресоціалізацію ув'язнених. Також, за її словами, на конкурсній основі будуть набрані нові співробітники системи. Крім того, вона розповіла, що нині в системі установи із виконання покарань існують 100 збиткових держустанов, якими за законодавством керують заступники керівників колоній.

За словами Н.Севостьянової, пропонується створити єдиний виробничий холдинг, зробити прозорою процедуру закупівель, для того, щоб не допустити розкрадання держкоштів.

Що стосується самих будівель СІЗО і колоній, то, за словами заступника міністра, нові будівлі будуть побудовані за рахунок незалежних інвесторів на землях, які належать пенітенціарній системі, за межами Києва. Стара ж будівля СІЗО або в'язниця, що розташована в центрі міста, буде соціальна важливим об'єктом - торговим центром або житловою будівлею.

Н.Севостьянова повідомила, що система сьогодні налічує 70 тисяч заарештованих і ув'язнених(розрахована на понад 200 тисяч ув'язнених). Бюджет системи становить 3 млрд грн, у системі працюють 30 тисяч співробітників на 70 тисяч засуджених.

"Систему потрібно оптимізувати - не може один охоронець охороняти трьох засуджених", - сказала вона.

Крім того, Н.Севостьянова наголосила, що коли пенітенціарна система є окремим органом виконавчої влади, немає інструменту для його оновлення і приведення до європейських стандартів. У цьому контексті заступник міністра пояснила, що в Мін’юсті після фактичної ліквідації теруправлінь пенітенціарної служби три нові департаменти - "замість великого бюрократичного органу виконавчої влади". "Це буде департамент пробації... Залишається режимний департамент, департамент ресурсного забезпечення", - пояснила вона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА