18:47 24.05.2016

Реформи енергосектора України потребують зовнішньої підтримки для подолання опору корупціонерів

2 хв читати
Реформи енергосектора України потребують зовнішньої підтримки для подолання опору корупціонерів

Партнери України в Євросоюзі та США мають тиснути на керівництво держави, щоб забезпечити продовження реформ і викорінення корупції в енергетичній галузі, вважає виконавчий директор Центру досліджень енергетики (ЦДЕ, Київ) Олександр Харченко.

"Багато людей дуже зацікавлені зупинити ці реформи і не мати прозорих і зрозумілих правил, не мати ринкових відносин у сфері електроенергії. Адже без них деякі корумповані політики продовжать робити на цьому гроші", - сказав експерт на міжнародній експертної дискусії з питання розвитку ринку електроенергії в Україні у вівторок у Брюсселі.

Він зазначив, що зараз в Україні боротьба за продовження реформ в енергосекторі загострилася.

"На мою думку, головним виходом із ситуації, головною допомогою є прохання до наших партнерів у США, Євросоюзі чинити певний тиск на українських політиків, щоб змусити їх зробити кроки до забезпечення прозорості і боротьби з корупцією", - наголосив Харченко.

Він також розкритикував ситуацію у державі, коли промисловість продовжує субсидувати приватний споживачів електрики. За його оцінками, щороку обсяг таких субсидій становить 44 млрд грн.

"Це створює неконкурентну ситуацію для української промисловості з одного боку, а також дуже непрозору ситуацію субсидій з іншого. Але політики спекулюють цим питанням", - пояснив виконавчий директор ЦДЕ.

На його думку, для підвищення конкурентоспроможності країні необхідно встановити реальну ціну на електроенергію і запровадити енергоефективні технології. "І тут нам потрібна реальна підтримка з європейської сторони", - сказав експерт.

Він додав, що найкращим шляхом забезпечити енергетичну ефективність є не отримання грошей або рекомендацій, а доступ до високих технологій у цій сфері, якими володіють країни ЄС.

У свою чергу представник Групи підтримки України, сформованої в Єврокомісії, Торстен Волерт, погодився з оцінкою, що в державі наразі насправді відбувається критичний, надзвичайно важливий момент у реформуванні сфери енергетики.

Дипломат ЄС позитивно оцінив отримані результати трансформації енергетичної галузі України, особливо у газовій сфері, де вдалося забезпечити енергетичну незалежність від Росії. "Ми бачимо, який позитивний потенціал можна отримати у секторі електроенергії, враховуючи результати реформ у газовій сфері", - наголосив Т. Волерт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА