10:48 25.05.2016

Президентові України передано клопотання про помилування Александрова та Єрофєєва

3 хв читати
Президентові України передано клопотання про помилування Александрова та Єрофєєва

Президентові України Петру Порошенку подано клопотання про помилування засуджених українським судом бійців ГРУ Генштабу ЗС РФ Євгена Єрофєєва та Олександра Александрова, повідомив адвокат останнього Валентин Рибін.

"Подано клопотання, але не мною, а одним із суб'єктів, який має право на подання прохання", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

При цьому В.Рибін зазначив, що не може сказати, ким саме були подані ці клопотання.

За словами адвоката, президентові України було подано два прохання: одне на помилування О.Александрова, а друге - Є.Єрофєєва.

В.Рибін також не виключив, що рішення за цими клопотаннями буде ухвалено найближчим часом.

Як повідомлялося, 18 квітня 2016 року колегія суддів Голосіївського районного суду Києва засудила Є.Єрофєєва та О.Александрова до 14 років позбавлення волі. Після рішення суду В.Рибін заявив, що рішення щодо подання апеляції прийматиметься після отримання тексту вироку. 19 квітня адвокат Є.Єрофєєва Оксана Соколовська заявила, що захист російських спецназівців не оскаржуватиме вироку.

23 травня В.Рибін заявив як про можливість обміну російських спецназівців на засуджену російським судом українську льотчицю Н.Савченко або інших засуджених у РФ українців, а також про те, що опрацьовує юридичний бік інших можливостей їх повернення.

Відповідаючи на запитання, чи є процедура подання клопотання про помилування російських спецназівців паралельним їх обміну процесом, В.Рибін сказав: "Звичайно, це паралельні процеси, і вони в принципі взаємозамінні. Тобто, якщо не спрацює помилування, значить проводитимемо тривалішу процедуру видачі для покарання".

У свою чергу О.Соколовська пояснила, що є лише два шляхи передачі до РФ О.Александрова та Є.Єрофєєва, а говорити про їх обмін на Н.Савченко недоречно. Вона уточнила порядок виконання вироку суду і можливого відбування покарання Є.Єрофєєвим та О.Александровим на території РФ. "Відповідно до вимог процесуального законодавства, є кілька шляхів передачі громадян Російської Федерації на територію країни їх громадянства: 1. Застосування акту помилування шляхом винесення указу президентом України про помилування. 2. Передача Єрофєєва та Александрова в Російську Федерацію для відбування покарання", – зазначила адвокат.

При цьому вона заявила, що "інші питання щодо застосування механізмів обміну громадян Російської Федерації на Надію Савченко недоречні і не можуть бути застосовані на цьому етапі виконання вироків".

О.Соколовська пояснила процедури помилування та видачі засуджених у країну їх громадянства, посилаючись на законодавство України. Зокрема, вона зазначила, що у виняткових випадках за наявності надзвичайних обставин клопотання про помилування може бути подане головою або іншим членом комісії при президентові України з питань помилування, уповноваженим Верховної Ради з прав людини, уповноваженим президента України з прав дитини, уповноваженим президента України з прав людей з інвалідністю, уповноваженим президента України у справах кримськотатарського народу.

24 травня коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" О.Соколовська заявила, що ані засуджені росіяни особисто, ані їхні захисники не подаватимуть клопотання про помилування, але це буде зроблено іншими суб'єктами подання відповідного прохання.

Адвокат нагадала, що 14 травня цього року набули чинності зміни до законодавства, що розширюють перелік осіб, які можуть подавати клопотання про помилування, зокрема, це можуть бути родичі засудженого, представник комісії при президентові.

При цьому вона не уточнила, хто саме подаватиме прохання, зауваживши лише, що, за її даними, це буде зроблено найближчим часом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА