10:10 26.05.2016

Глава Міненерговугілля виступає за добудову 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС для експорту до ЄС

2 хв читати
Глава Міненерговугілля виступає за добудову 3-го і 4-го енергоблоків Хмельницької АЕС для експорту до ЄС

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик визначає пріоритетом нарощування експорту електроенергії з України і пропонує добудувати два енергоблоки на Хмельницькій АЕС.

"Пропонуємо проект енергомосту "Україна - ЄС": оновлення лінії 750 кВт Хмільник-Жешув, відновлення експорту та добудова 3-го і 4-го блоків Хмельницької АЕС", – сказав він на конгресі "Енерго Весна 2016" в Києві в четвер.

Міністр також виступив з підтримкою реалізації проекту будівництва централізованого сховища ядерного палива з американською компанією Holtec як умови енергетичної безпеки України та ослаблення її залежності від Росії.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

У листопаді 2015 року президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський повідомив, що чеська Skoda підтвердила готовність брати участь у завершенні будівництва третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС шляхом виробництва двох комплектів реакторних установок.

За інформацією Ю. Недашковського, "Енергоатом" вже підготував і погодив з усіма зацікавленими відомствами техніко-концептуальне рішення завершення будівництва Х3/Х4 із застосуванням реакторних установок Skoda.

Переговори про комерційні умови співпраці зі Skoda розпочалися після денонсації Верховною Радою угоди про завершення будівництва Х3/Х4 спільно з РФ.

За словами голови "Енергоатому", реалізація цього проекту на ХАЕС обійдеться Україні в суму близько EUR4 млрд.

Наприкінці січня 2016 року колишнє керівництво Міненерговугілля направило НАЕК "Енергоатом" і НЕК "Укренерго" лист про необхідність додаткового вивчення доцільності завершення будівництва третього і четвертого енергоблоків ХАЕС на наявних конструкціях.

Згідно з документом, у рамках підготовки оновленого техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) спорудження третього і четвертого блоків ХАЕС необхідно провести додаткову незалежну експертизу за розрахунками міцності наявних конструкцій, їхньої відповідність вимогам безпеки експлуатації ядерних установок.

У Міненерговугілля також вважали за необхідне додатково проаналізувати ризик залучення до будівництва блоків чеської Skoda JS a.s., оскільки власником цієї компанії є російська компанія (ВАТ "Об'єднані машинобудівні заводи" - ІФ).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА