10:59 26.05.2016

Міненерговугілля України розглядає можливість підвищення ціни вугілля

2 хв читати
Міненерговугілля України розглядає можливість підвищення ціни вугілля

Ціна вугілля, яку нещодавно було підвищено в результаті затвердженої Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), нової формули з прив'язкою до ціни вугілля в порту Роттердама, може ще зрости, допускає міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

"Ціна вугілля має відповідати європейській ціні. Ми розглядаємо можливість підвищення ціни вугілля. Не хочу озвучувати (наскільки), оскільки це може мати відповідні наслідки на ринку", – сказав він на конгресі "Енерго Весна 2016" в Києві в четвер.

Міністр додав, що така можливість розглядається разом з НКРЕКП.

І. Насалик пояснив, що вугільна галузь страждає від недофінансування. За його словами, відомство активно працює над питанням державних дотацій, підвищенням якості менеджменту, але при цьому виступає за те, щоб виділені на ліквідацію неефективних шахт кошти йшли за прямим призначенням.

Як наголосив голова НКРЕКП Дмитро Вовк, затвердженою формулою комісія прив'язалася до незалежного ринкового індикатора, фактично реалізувавши той самий принцип, який був реалізований в ціноутворенні на ринку газу. За його словами, введення ринкових цін надасть можливість провести необхідну модернізацію енергопотужностей.

Коментуючи соціальний ефект від підвищення цін на електроенергію, Д. Вовк запропонував запровадити рентні платежі на вугілля, кошти від яких будуть спрямовані на субсидії. Він виступив за встановлення ренти у відсотках до ціни, що надасть змогу збільшувати надходження від неї при зростанні цін.

Як повідомлялося, НКРЕКП наприкінці квітня почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам плюс вартість доставки до України". У результаті в травні оптова ціна виросла на 5%, а загалом у 2016 році (грудень до грудня 2015 2016) очікуване її зростання становитиме близько 13,6%.

Кілька експертів розкритикували нову формули ціни на вугілля, особливо облік у ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ранкового ринку та близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. Водночас Д. Вовк пояснив необхідність прив'язки, аналогчної дефіцитному ринку газу, тим, що 40% вугілля наразі постачається з неконтрольованої території Донбасу. Він також зазначив, що це є тимчасовим рішенням, тоді як кінцева мета – повноцінний запуск ринку електроенергії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР про навчання РФ: Ядерний шантаж - стабільна практика режиму Путіна

Унаслідок нічних авіаударів по Золочеву Харківської області постраждали три людини - прокуратура

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

В Україні без світла майже 500 населених пунктів - "Укренерго"

Понад 400 тис. споживачів одночасно залишалися без світла на Сумщині через нічний удар РФ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА