12:49 26.05.2016

ООН відмовили в доступі до місць, де, за їх даними, СБУ може утримувати людей

3 хв читати
ООН відмовили в доступі до місць, де, за їх даними, СБУ може утримувати людей

Делегація Підкомітету ООН із запобігання катувань (ППК) призупинила свій візит до Україну після того, як їй було відмовлено в доступі до місць у кількох районах країни, де, за їхньою підозрою, працівники Служби безпеки України (СБУ) позбавляють людей свободи, повідомляється на сайті "Центр інформації про права людини".

"Ця відмова в доступі є порушенням зобов'язань України як держави-учасники Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Тому ми не змогли відвідати деякі місця, про яких ми чули численні та серйозні звинувачення у затриманні людей і можливе застосування катувань або жорстокого поводження", - зазначив керівник делегації Малкольм Еванс.

Делегація заявила, що візит, що розпочався 19 травня і мав закінчитися 26 травня, було вирішено припинити через неможливість виконати програму візиту повною мірою.

Відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, делегації ППК мають відвідувати всі держави, які є учасниками протоколу, і можуть відвідувати будь-які місця позбавлення волі без попередження. Це лише другий випадок, коли делегація ППК припиняє свій візит; це трапляється, коли відсутність співпраці з боку держави-учасника перешкоджає делегації виконувати обов'язки, надані їй мандатом протоколу.

"Підкомітет ООН із запобігання тортур очікує, що Україна виконуватиме свої міжнародні зобов'язання згідно з Факультативним протоколом, який вона ратифікувала в 2006 році. Ми також сподіваємося, що уряд України вступатиме в конструктивний діалог з нами, щоб надати делегації можливість відновити свій візит у найближчому майбутньому і працювати разом для створення ефективних гарантій проти ризику застосування тортур та жорстокого поводження у місцях несвободи", - сказав М. Еванс.

Делегація ППК має оцінити виконання рекомендацій, наданих після здійснення першого візиту в 2011 році. До складу делегації ППК в Україні увійшли: Малкольм Еванс (Великобританія), Марі Амос (Естонія), Джун Карідад Пагадуан Лопес (Філіппіни) і Віктор Захарія (Молдова).

У свою чергу, радник глави СБУ Юрій Тандит зазначив, що не має права коментувати заяву представників ООН. "Якщо говорити про цю заяву, то Служба безпеки в рамках чинного законодавства відкривала або давала можливість відкривати двері в тих місцях, де це можна зробити за законом. Тому ми цього не коментуємо - ми хочемо спочатку розібратися і спочатку подивитися, що конкретно малося на увазі", - сказав він в ефірі телеканалу "112" у четвер уранці.

При цьому радник глави СБУ наголосив, що Україна допустила представників ООН "до тих людей, які підозрювались у скоєнні злочинів проти цілісності України, більш, ніж 600 людей". "Служба безпеки, як правоохоронний орган спеціального призначення робить все, щоб цей процес звільнення заручників закінчити, тому що ми маємо забрати всіх до останнього... На жаль, лише до чотирьох наших заручників змогли дістатися представники міжнародних організацій – ОБСЄ і Червоний Хрест", - додав Ю. Тандит.

У "Центрі інформації про права людини" зазначають, що раніше ООН отримувала повідомлення від жертв та їхніх родичів, які стверджують, що в Україні поширена практика, зокрема, позбавлення співробітниками СБУ затриманих будь-яких контактів з сім'ями та доступу до адвоката.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА