19:37 02.06.2016

НБУ надав правоохоронним органам дані про порушення у банку "Михайлівський"

3 хв читати

Національний банк України (НБУ) надіслав правоохоронним органам листа про діяльність ПАТ "Банк Михайлівський" (Київ), яка може свідчити про наявність у діях керівників банку ознак організованої злочинності.

Як повідомляється на веб-сайті регулятора, 20 травня у банку не працював програмний комплекс "Операційний день банку Б2", внаслідок чого банк "Михайлівський" своєчасно не подав до Нацбанку статистичну звітність і не провів платежі клієнтів.

Водночас, за даними НБУ, коли куратор Нацбанку отримав доступ до інформації вже після закінчення операційного дня 20 травня, то виявив значну кількість операцій, які були заведені в систему в офлайн-режимі.

"Ці операції з переведення вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку, збільшили навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на 1,1 млрд грн. Варто зазначити, що всі ці вклади складалися із максимально наближених до гарантованої фондом суми - 200 тис. грн", - йдеться в повідомленні.

При цьому, за даними НБУ, 19 травня банк переуступав вимоги боргу за кредитами фізосіб обсягом майже 700 млн грн: фінансова компанія сплатила за договором кошти з власного рахунку в банку.

"Відступлення прав вимоги за цим кредитним портфелем відбулося за значно нижчою ціною, що дає всі підстави, відповідно до ст. 38 закону України "Про систему гарантування вкладів фізосіб", вважати ці правочини нікчемними", - наголошується в повідомленні.

Крім того, в повідомленні зазначено, що 19 травня кредитний комітет банку "Михайлівський" всупереч обмеженням Нацбанку та без доведення до відома куратора прийняв низку рішень, які дозволили вивільнити забезпечення за кредитами пов'язаних осіб банку заставною вартістю понад 2 млрд грн. Фонд гарантування нині працює над визнанням цих операцій нікчемними.

Банк "Михайлівський" зареєстровано 14 червня 2013 року. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2016 року за розміром загальних активів (2,954 млрд грн) посідав 71-ше місце в групі українських недержавних банків зі 109 діючих у країні. Його регіональна мережа налічує 83 відділення, 53 міні-офіси та більш ніж 2100 точок продажів у всій Україні.

Нацбанк визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року він присвоїв фінустанові статус проблемної у зв'язку з ризиковою діяльністю, після чого вів роботу з акціонером і менеджментом щодо врегулювання ситуації.

Незважаючи на це, 20 травня банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

Окрім цього, 19 травня власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" Віктор Поліщук продав свою контролюючу 92,501% частку в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банка "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жоден з яких не отримав більше ніж 10%.

Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте нині бенефіціаром банку в ньому знову числиться В.Поліщук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА