10:10 03.06.2016

Порошенко звільнив посла України в Словаччині Гаваші

2 хв читати
Порошенко звільнив посла України в Словаччині Гаваші

Президент України Петро Порошенко звільнив Олега Гаваші з посади надзвичайного і уповноваженого посла України в Словацькій Республіці.

Як повідомляється на офіційному сайті глави держави, відповідний указ №232/2016 П. Порошенко підписав у п'ятницю, 3 червня.

Як повідомлялося, прес-служба ДФС у Закарпатській області повідомила про спробу незаконного переміщення через державний кордон тютюнових виробів особою з дипломатичним паспортом. "21 травня 2016 на пункт пропуску "зелений коридор" заїхав легковий автомобіль марки VW transporter під керуванням громадянина України. До митного контролю громадянин надав дипломатичний паспорт, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, лист одного з посольств України про те, що в автомобілі перевозиться дипломатичний вантаж, який, згідно з конвенцією, не підлягає контролю", - повідомила прес-служба.

У понеділок, 23 травня, голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль повідомив, що затриманий з вантажем контрабандних сигарет мікроавтобус належить посольству України в Словаччині, а водій – "житель Києва Сергій Ліщишин, який є чоловіком першого секретаря посольства України в Словаччині О. Ліщишин". При цьому, коли митники, запідозривши наявність контрабанди, почали наполягати на огляді, "С. Ліщишин вчинив скандал, погрожуючи викликом консула і т. д".

"Митники зв'язалися з МЗС України і після отримання дозволу огляду мікроавтобуса виявили 5,685 тис. блоків сигарет вартістю 620 тис. грн", - цитує Г,. Москаля його прес-служба.

На скликаному того ж дня брифінгу заступник міністра закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що "МЗС не давав права цій сім'ї використовувати ніякий наш автотранспорт, наші можливості і ніяку пошту йому не передавали – ні дипломатичну, ніяку". При цьому заступник міністра зазначив, що в МЗС очікують отримання копії листа за підписом першого секретаря посольства України у Словаччині, про який заявляли раніше глава Г. Москаль і ДФС у Закарпатській області, та у разі, якщо факт існування такого листа підтвердиться, цього співробітника посольства відкличуть в Україну і він відповідатиме відповідно до українського законодавства.

Посол України в Словаччині, за словами заступника міністра, був поінформований щодо цього інциденту на кордоні, але про існування листа від імені посольства, станом на суботу, він не знав.

У вівторок, 24 травня, МЗС підтвердив відкликання першого секретаря посольства України в Словаччині О. Ліщишин, чоловік якої був затриманий на кордоні з контрабандним вантажем сигарет, а 25 травня слідчий відділ прокуратури Закарпатської області повідомив про початок кримінального провадження за фактом зловживання службовим становищем і підробки документа службовцями посольства України у Словаччині.

О. Гаваші, 1958 р., очолював Закарпатську облдержадміністрацію з жовтня 2005 до березень 2010 рр. Депутат Закарпатської облради IV скликання. З вересня 2010 року – посол України в Словаччині.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ ТА ПЕРЕДМІСТЮ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Єрмак попросив вокаліста U2 Боно залучити якомога більше країн до Глобального саміту миру

Синєгубов: Головне - стабілізувати фронт на півночі Харківщини

Росіяни вдарили ракетою по околиці Сум, наслідки уточнюються, попередньо без жертв - ОВА

На харківському напрямку ЗСУ другу добу ведуть контрударні дії в семи прикордонних селах із РФ - ОСУВ "Хортиця"

ГУР МО про нічну атаку дронів на військові об'єкти в РФ: Це закономірний наслідок російського вторгнення

На Харківщині сили розвідки та оборони застосовують необхідні заходи - ГУР МО

У Литві відбуваються президентські вибори й референдум про подвійне громадянство

На Харківщині ситуація загострилася, тривають бої в прикордонних районах уздовж держкордону з РФ - Сирський

У понеділок в Україні, крім західних областей, подекуди невеликий дощ - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА