11:53 08.06.2016

"Нафтогаз" розраховує на ціну закупівлі газу в III кварталі менш ніж $200

2 хв читати
"Нафтогаз" розраховує на ціну закупівлі газу в III кварталі менш ніж $200

НАК "Нафтогаз України" розраховує на ціну закупівлі імпортного газу в третьому кварталі 2016 року менш ніж $200 за 1 тис. куб. м, повідомив глава держхолдингу Андрій Коболєв.

"Ми сподіваємося, що в результаті конкурсу ціна на імпорт газу становитиме менше $200, є такі очікування", - сказав він в ефірі телепрограми "Шустер Live. Будні" у вівторок ввечері.

Глава НАК нагадав, що в другому кварталі цього року компанія мінімізувала закупівлі газу в зв'язку з очікуваннями нижчих цін на міжнародних ринках у третьому кварталі. "Це було комерційне рішення, воно було розглянуте правлінням компанії. Ми маємо чіткий графік, як будемо закуповувати газ до кінця року", - зазначив він.

А.Коболєв пояснив, що звернення до Газпрому про можливу закупівлю газу протягом трьох наступних кварталів пов'язане з необхідністю звірити цінову пропозицію російської компанії з цінами європейських трейдерів.

"Щоб переконатися, що ми купуємо газ за найменшою ціною, ми, як це і завжди робили, запропонували, зокрема Газпрому, надати їхню цінову пропозицію та укласти додаткову угоду до великої угоди від 2009 року", - зазначив глава НАК .

"Ми повністю зняли залежність від російського газу. Якщо Газпром не постачатиме газ в Україну, якщо з якоїсь причини ця ціна нас не задовольнить або умови контракту будуть невигідними, ми зможемо купувати газ із європейського напрямку, як ми це робили цієї зими. Але в інтересах українських споживачів зробити так, щоб мінімізувати витрати на закупівлю газу", - резюмував А.Коболєв.

Як повідомлялося, Як повідомлялося, кредитна угода на $300 млн "Нафтогаз України" і ЄБРР підписали в жовтні 2015 року. Кошти призначалися для закупівлі газу в ЄС, за рахунок кредиту було придбано близько 1,7 млрд куб. м газу за середньою ціною $193/тис. куб. м (у точці постачання), постачальниками виступили Noble Clean Fuels Limited, Engie SA, Axpo Trading AG, E.ON Global Commodities SE and Eni trading&shipping S.p.A.

"Нафтогаз України" 20 травня 2016 року повідомив, що повністю погасив тіло і відсотки за кредитом ЄБРР на $300 млн, а вже через тиждень оголосив новий відбір постачальників газу для закупівлі палива за надані банком кошти.

Крім того, "Нафтогаз України" спрямував російському "Газпрому" пропозицію підписати доповнення до угоди між сторонами, що передбачає зниження ціни до економічно обґрунтованого рівня на наступні три квартали. Закупівля газу в Газпрому може здійснюватися за умови більш низької ціни, ніж європейські постачальники НАК.

В "Нафтогазі" очікують, що цінові умови на європейському ринку газу будуть найбільш привабливими протягом третього кварталу, тому компанія в червні скоротила закупівлю імпортного газу до мінімуму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА