14:12 06.07.2016

Кабмін збільшив держзамовлення на підготовку у вишах України на 12,3%, незважаючи на протести Мінфіну

3 хв читати
Кабмін збільшив держзамовлення на підготовку у вишах України на 12,3%, незважаючи на протести Мінфіну

Уряд України на засіданні в середу збільшив на 12,3% державне замовлення на підготовку фахівців у вищих навчальних закладах в 2016 році порівняно з 2015 роком, незважаючи на заперечення міністра фінансів Олександра Данилюка.

"Це шкодить національній економіці та є неефективним використанням коштів громадян", – сказав на засіданні Кабміну глава Мінфіну, який єдиний утримався при голосуванні за це рішення.

О. Данилюк зазначив, що таке рішення в наступному році потребуватиме виділення з бюджету додатково мінімум 800 млн грн.

"Замість вирішення проблем ми просто вливаємо туди кошти... Ми не можемо собі цього дозволити. Якщо б у нас була б якість освіти хоча б відповідна: що більше людей ми навчатимемо, то гіршою буде якість освіти. Нам необхідно концентрувати наші зусилля", - наголосив міністр.

Він також розкритикував зарахування до держзамовлення заочної форми навчання.

Голова Мінфіну зазначив, що в Україні 80% випускників шкіл здобувають вищу освіту, тоді як у середньому в країнах Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) – 30%, а на стипендію фонду в Україні йде близько 40% витрат, тоді як в ОЕСР – близько 10%.

О. Данилюк розкритикував практику, коли рішення виносяться на Кабінет Міністрів зі значним запізненням, коли вже немає можливості їх доопрацьовувати.

Зокрема, віце-прем'єр Павло Розенко підтвердив, що прийняти обсяги держзамовлення на цьому засіданні Кабміну критично важливо, оскільки з 11 липня починається подання абітурієнтами документів до вишів, а віце-прем'єр Іван Кириленко назвав ще більш ранню дату – 8 липня.

Під час обговорення представники Федерації роботодавців також звернули увагу, що держава нічого не виділяє на профтехосвіту, повністю передавши її місцевим органам влади, тоді як у вузівському держзамовленні на робочі спеціальності виділено лише 11,6 тис. місць із загальної кількості 272,6 тис.

Міністр освіти і науки Лідія Гриневич визнала проблему профтехосвіти, вказавши, що частково допоможе вирішити збільшення держзамовлення у вузах на 10% на молодших спеціалістів.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив про необхідність реформувати систему профтехосвіти, навівши як приклад ефективну німецьку модель.

"Давайте зробимо це з 2017 року", – сказав голова уряду.

Перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів уточнив, що загалом держзамовлення становитиме 272,6 тис. осіб, що на 12,3% більше ніж у 2015 році. Із цієї кількості 237,9 тис. осіб передбачається підготувати на денній формі навчання, що на 10,4% більше ніж у минулому році.

У грошовому вираженні держзамовлення 2016 року затверджено в обсязі 21,73 млрд грн, що на 19,7% менше показника 2015 року через передання профтехосвіти на місцеві бюджети. Зокрема на підготовку робітничих кадрів виділено лише 0,1 млрд грн.

Обсяг держзамовлення на підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" встановлено на рівні 67,5 тис. осіб; "бакалавр" - 90,7 тис. осіб; "спеціаліст" - 42,9 тис. осіб; "магістр" - 60 тис. осіб. Прийом до аспірантури й докторантури за держзамовленням встановлено на рівні 4,6 тис. осіб і 493 людини відповідно.

Також рішення передбачає встановити прогнозоване держзамовлення на 2017 рік у розмірі 241,9 тис. осіб, з них 215,9 тис. осіб для підготовки на денній формі навчання.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА