14:49 13.07.2016

Прогалини в національному законодавстві загрожують проблемами з кваліфікацією злочинів в зоні АТО

2 хв читати

Невідповідність національного кримінального законодавства міжнародному може призвести до того, що у справах, пов'язаних з АТО, справедливість відновлена не буде, вважає голова правління Центру громадянських свобод, координатор громадської ініціативи Євромайдан SOS Олександра Матвійчук.

"Ситуація з законодавством, яка була на момент початку антитерористичної операції, зараз виливається у цілу низку проблем, пов'язаних із кваліфікацією злочинів", - сказала вона під час "круглого столу" в Києві в середу.

О. Матвійчук пояснила, що в Україні, з одного боку, відбувається кримінальне переслідування волонтерів, які на початок збройного конфлікту намагалися забезпечити армію всім необхідним і перевозили речі всупереч правилам. "Перевозили через кордон техніку, автомобілі (в порушення норм чинного законодавства - ІФ). У нас вже є випадки, до нас такі люди звертаються з проханням про захист", - наголосила вона.

З іншого боку, щодо злочинів у зоні АТО в Кримінальному кодексі України досі немає такого поняття як "злочин проти людства", а військові злочини, як зазначила О. Матвійчук, "виписані таким чином, що просто унеможливлює нормальну кваліфікацію".

За словами О. Матвійчук, це призводить до значних правових наслідків, зокрема, в деяких випадках відновлення справедливості просто неможливо.

"Наприклад, ми надсилали запити до Нацполіції і дізналися, що в 2014 році в Луганській області за статтею "катування" було порушено лише 3 кримінальні справи. Це за весь рік. Але за статтею "викрадення людини", "незаконне позбавлення волі" лише в травні 2014 року було 40 справ, у червні – 105, у жовтні – 539", - розповіла вона.

У цьому зв'язку О. Матвійчук закликала народних депутатів України "привести національне законодавство у відповідність з нормами міжнародного гуманітарного права".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА