13:36 14.07.2016

В ООН наполягають на розслідуванні подій на Євромайдані в Києві та в Одесі 2 травня 2014 р.

2 хв читати
В ООН наполягають на розслідуванні подій на Євромайдані в Києві та в Одесі 2 травня 2014 р.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини вказує на недоліки в розслідуванні подій під час Революції Гідності і трагедії 2 травня 2014 року в Одесі.

"Ми спостерігаємо зростаючу та усталену практику порушень і обмеження права на життя та фізичну недоторканність у країні. Війна народжує війну. Якщо подивитися на цифри – смерть 181 особи пов'язана зі зборами з початку дій на Майдані і згодом в результаті насильства 2 травня 2014 року в Одесі",- заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер у четвер на брифінгу в Києві, презентуючи доповідь управління Верховного комісара ООН з прав людини "відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року до травня 2016 року.

Вона наголосила, що відповідальність за ці смерті ще не настала, жодна людина ще не була визнана винною в жодній з цих смертей.

водночас, за словами Ф. Фрейзер, управління ООН з прав людини відзначає прогрес у розслідуванні подій на Майдані.

"Станом на 1 червня 2016 року 55 особам було висунуто підозру у зв'язку зі смертю протестувальників на Майдані",- сказала вона, додавши, що кілька справ вже розглядаються в суді.

Між тим, в доповіді вказується на перешкоди для залучення до відповідальності винних - більшість підозрюваних перебвають не в Україні, докази втрачені.

Що стосується розслідування подій 2 травня в Одесі, то, як зазначила голова моніторингової місії ООН з прав людини, воно характеризується системними інституційними недоліками і процесуальними порушеннями.

"Судовий розгляд наштовхується на навмисне перешкоджання та затягування",- сказала вона, додавши, що управління ООН продовжує наполягати, що розслідування подій на Майдані і в Одесі має бути завершено у відповідності з міжнародними стандартами без зволікань.

Серед рекомендації у доповіді вказується на необхідність виділити технічні та людські ресурси для розслідування і притягнення до відповідальності за вбивства. Також управління Верховного комісара ООН з прав людини вважає, що Україні слід посилити прокурорський нагляд за військовими в зоні конфлікту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Асоціації АПК заявляють про підтримку міністра і просять ВАКС врахувати цей факт у слуханні про його арешт і заставу

Унаслідок обстрілів у Херсонській області троє людей отримали поранення

Зранку на Черкащині ППО знищила "швидкісну повітряну ціль", пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, постраждали шестеро людей

У результаті нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено газогін, приватні будинки та лінії електропередачі

ЗС України за добу ліквідували 1040 окупантів

За добу окупанти 256 разів обстріляли Запорізьку область, є руйнування

У Середземному морі перебувають два ворожі ракетоносці із залпом до 12 ракет

Ворог обстріляв із артилерії Куцурубську громаду Миколаївської області

Генштаб ЗС України: На фронті було 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 13 ракетних та 56 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА