14:24 14.07.2016

Луценко особисто керував операцією затримання двох екс-чиновників НБУ

4 хв читати
Луценко особисто керував операцією затримання двох екс-чиновників НБУ

Операцією із затримання колишнього заступника голови Національного банку України Олексія Ткаченка та колишнього директора генерального департаменту банківського нагляду НБУ Романа Яковлєва в середу, 13 липня, керував лише генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє заступник генпрокурора – головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Вчора особисто генпрокурор керував цією операцією", - розповів А. Матіос на брифінгу в Києві в четвер у четвер.

За його словами, затримані за попередньою змовою з бізнесменом Сергієм Курченком "змогли за сумнівних банківських операцій Реалбанку з фондів НБУ сприяти видачі кредиту".

"Ми встановили, що люди, які допомагали це робити своїми активними діями, які суперечать нормам українського законодавства... у них було право вибору: підписувати чи не підписувати... Оперативний супровід (спецоперації - ІФ) здійснювало Головне управління "К", там є підрозділ "Котики" і 7 з них допомогли нам встановити, а також здійснити оперативно-розшукову діяльність і вчора затримати цих двох екс-банкірів", - розповів головний військовий прокурор.

При цьому він підкреслив, що один із затриманих постійно перебував за межами України і "приїхав тільки на кілька днів для переоформлення візи, з якою він би міг перебувати за кордоном".

"Колишній заступник Національного банку України і керівник Головного департаменту банківського нагляду - це ті люди, які відповідали за те, щоб всі нормативи Нацбанку і українського законодавства дотримувалися під час видачі стабілізаційних кредитів... Вони прийняли рішення, за яким, вступивши в змову з Курченком,... ввели в оману все керівництво наглядової ради Національного банку України, підтвердивши, що заставного майна, яке надавав у той момент банк "Реал", достатньо для того, щоб надати рефінансування і стабілізаційний кредит у розмірі майже 778 млн грн", - розповів А. Матіос.

А.Матіос зазначив, що для О.Ткаченка і Р.Яковлєва затримання через більш ніж два роки після відповідних подій було несподіваним. "Я думаю, що подальше пред'явлення документів, які готує наслідок, буде для них ще більш несподіваним і хочу підкреслити, що це не ті люди, які затримані під час розслідування кримінальних проваджень і злочинної організації Януковича", - сказав він.

А.Матіос пояснив, що всі дії цих людей були на шкоду оборони, інформаційній, економічній та іншим видам безпеки країни, тому затриманим та іншим фігурантам цієї справи буде інкриміновано також і статтю Кримінального кодексу про державну зраду. "Всім членам злочинної організації буде інкриміновано, крім економічних злочинів, співучасть у складі злочинної організації, в державній зраді", - сказав А.Матіос.

"Наразі тривають найактивніші дії ... Ми поступово рухаємося до того, щоб ті, хто сприяв встановленню і здійсненню своїх злочинних намірів щодо розкрадання державного бюджету і майна, були притягнуті до відповідальності", - сказав він, додавши, що протягом ще певного часу правоохоронні органи не зможуть притягнути до відповідальності тих, хто нині перебуває за кордоном.

Затриманим та іншим фігурантам цієї справи буде інкриміновано також і статтю Кримінального кодексу про державну зраду. "Всім членам злочинної організації буде інкриміновано також і держзраду", - сказав А. Матіос.

Головний військовий прокурор також зазначив, що кримінальні провадження стосовно фігурантів цієї справи будуть завершені вже найближчим часом. "Ми плануємо щодо цих людей завершити кримінальні провадження до осені", - повідомив А.Матіос.

Як повідомлялося, О. Ткаченко і Р. Яковлєв були затримані в середу і повідомлені про підозру у ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 і ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Як зазначається в довідці Головної військової прокуратури, йдеться про незаконне привласнення ними коштів Національного банку України в розмірі 787 млн 396 тис. 148 грн, наданими ПАТ "Реал банк" у вигляді стабілізаційного кредиту. У документі також вказується, що О. Ткаченко і Р. Яковлєв діяли "у складі злочинної організації" з бізнесменом Сергієм Курченком, екс-главою НБУ Ігорем Соркіним і екс-головою правління ПАТ "Реал Банк" Володимиром Агафоновим.

О. Ткаченко і Р. Яковлєв були звільнені з займаних посад главою НБУ Степаном Кубівим у березні 2014 року.

На початку вересня 2015 року Генпрокуратура України направила до суду клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою В. Соркіну і В. Агафонову у зв'язку з обвинуваченням їх у посадових злочинах; вони були оголошені в розшук. "Цих осіб підозрюють в участі в протягом 2013-2014 рр. за попередньою змовою з групою осіб у створеній С. Курченком злочинної організації з метою вчинення тяжких і особливо тяжких злочинів... зокрема, у заволодінні шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем чужим майном, коштами Національного банку України на загальну суму майже 800 млн грн", - заявили в Генпрокуратурі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА