16:02 03.08.2016

УПЦ (МП) вимагає реєструвати статути своїх парафій, що суперечать українському законодавству

2 хв читати
УПЦ (МП) вимагає реєструвати статути своїх парафій, що суперечать українському законодавству

Українська православна церква (Московського патріархату) намагається за допомогою тиску змусити зареєструвати статути своїх структурних одиниць, що не відповідають українському законодавству, заявляють у Міністерстві культури України.

"Рішення було ухвалено на синоді УПЦ 20 липня... про звернення і до прем'єр-міністра України, і до інших гілок влади, що нібито Міністерство культури штучно не реєструє і створює перешкоди для повноцінної діяльності новостворених або перереєстрованих підрозділів УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом", - сказав директор департаменту у справах релігій і національностей Мінкультури Андрій Юраш на прес-конференції в середу в Києві.

За його словами, УПЦ (МП) керується емоціями, а не посиланнями на законодавство в своїх скаргах.

"Мова йде про бажання тиску. Не вирішити питання, а через звернення до прем'єр-міністра, до громадськості, певні медіа-процеси натиснути і зобов'язати зареєструвати статути, які не відповідають чинному законодавству", - сказав А.Юраш.

Чиновник зазначив, що низка положень поданих на реєстрацію статутів суперечить українському законодавству, і навів відповідні приклади.

Він пояснив, що статут про управління УПЦ (МП) наводить перелік установ, які має Церква і які підлягають реєстрації - це Київська митрополія, парафії, монастирі, духовні навчальні заклади, місії, братства, сестринства.

Як розповів представник Мінкультури, з боку УПЦ (МП) шляхом підміни понять здійснюється спроба зареєструвати не єпархіальне управління як адміністративний центр, а єпархію.

При цьому він вказав, що єпархія об'єднує як сам єпархіальний центр, так і громади, які добровільно декларують свою підпорядкованість центру.

А.Юраш також розповів, що в статуті УПЦ (МП) намагається унеможливити для церковних парафій змінювати підпорядкування, прописуючи, що парафії ієрархічно підпорядковані єпархії та їх діяльність підпорядкована влади архієрея.

У Мінкультури також зазначили, що в поданому статуті є положення, згідно з яким єпархіальний архієрей дозволяє створення і реєстрацію приходу.

"Прихід реєструється добровільно, він може брати благословення у церковного центру... Але коли він подає на державну реєстрацію, для нас важливий тільки юридично повний пакет документів", - підкреслив він.

А.Юраш додав, що таким чином УПЦ (МП) порушує деякі норми Конституції України і закону про свободу совісті.

Разом з тим він додав, що в статуті хочуть закріпити можливість для єпархіальних управлінь провадити комерційну діяльність поряд із благодійною, просвітницькою, видавничою.

Представник Мінкультури наголосив, що це неможливо, однак додав, що вони можуть засновувати комерційні підприємства, які реєструються як окремі юридичні особи і сплачують податки.

Священний синод УПЦ (МП) на засіданні 20 липня ухвалив рішення направити прем'єру скаргу щодо Мінкультури, яке, як стверджують у Церкві, порушує права релігійних організацій та "стає перепоною для повноцінного провадження їхньої статутної діяльності".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА