20:02 16.08.2016

Гривня найближчим часом може опинитися під тиском - банкіри

5 хв читати

Гривня найближчим часом може опинитися під тиском у зв'язку з початком закупівлі природного газу для майбутнього опалювального сезону, а також у разі ескалації конфлікту з Росією, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Найближчим часом на курс гривні може чинити тиск початок активних закупівель газу для майбутнього опалювального сезону. Також ескалація конфлікту на південному сході країни може негативно вплинути на вартість національної валюти. У разі виникнення суттєвих дисбалансів на валютному ринку Національний банк найімовірніше втручатиметься в хід торгів і згладжуватиме різкі курсові коливання", - сказав начальник казначейства ВТБ Банку (Україна) Станіслав Верхградський.

За його словами, загострення ситуації на адміністративній межі з Кримом у перші дні мало негативний вплив на курс гривні: на міжбанківському ринку експортери почали притримувати вільну частину валютної виручки, прогнозуючи можливе зміцнення долара у разі подальшої ескалації конфлікту; на готівковому ринку, особливо на "чорному" ринку обміну валюти, прокинувся попит, що дрімав останніми місяцями. Крім того, попит на валюту підігрівався повідомленням про те, що Мінфін закладає в проект держбюджету на 2017 рік курс на рівні 27,20 грн/$1.

Головний експерт відділу операцій на валютному та грошовому ринках ОТП Банку Микита Мишаков також вважає, що ескалація ситуації на адміністративній межі з Кримом мала тиск на курс гривні.

"Напружена ситуація в Криму стимулювала нерезидентів, що отримали дозвіл на виведення дивідендів, не відкладати купівлі валюти. Попит із боку цієї категорії учасників ринку спровокував зростання котирувань на міжбанківському валютному ринку. Також панічні очікування позначилися на курсі готівкового долара", - сказав він.

Головний аналітик UniCredit Bank Андрій Приходько вважає, що восени тиск на курс гривні посилиться.

"Початок підготовки до опалювального сезону почне чинити підвищувальний вплив на курс гривні вже у вересні. Можна сказати, що динаміка курсу повторюватиме сценарій минулого року, коли курс почав зростати у вересні й сягнув піку в лютому 2016 року, коли споживання енергоресурсів було максимальним", - сказав він.

За оцінкою експерта, негативну динаміку курсу гривні під час опалювального сезону можна було б згладити, якби "Нафтогаз" отримав пакет фінансування від міжнародних фінансових інститутів у розмірі близько $1 млрд для закупівлі газу. "Проте прогресу в цьому напрямі наразі не видно", - додав він.

За оцінкою директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, загострення ситуації на адміністративній межі з Кримом могло підштовхнути частину учасників ринку відкласти продаж валюти на міжбанківському ринку, проте цей чинник мав короткочасний характер і значно не впливає на курс гривні нині.

"Коливання курсу, що виникли останнього тижня, були спровоковані дисбалансом і на міжбанківському ринку, причиною якого частково стали покупки іноземної валюти під індексні цінні папери, погашення яких відбулося 10 серпня 2016 року, і на готівковому ринку, де скоротився обсяг продажу населенням готівкової іноземної валюти та активізувалася купівля, зокрема, у зв'язку з відновленням виплат Фондом гарантування вкладів фізичних осіб за вкладами банків "Хрещатик" і Дельта Банку", - додав він.

Директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний вважає, що глибокої девальвації курсу гривні восени не буде.

"Курсові коливання розпочнуться восени. Але ми не очікуємо критичного зростання курсу інвалюти. Поки що ситуація складається таким чином, що хвилювання будуть адекватні традиційним економічним показникам. Восени розпочнеться закупівля енергоресурсів до опалювального періоду, що, звичайно ж, підвищить попит на іноземну валюту. При цьому перші значні обсяги валютної виручки від основних українських експортерів - агровиробників - почнуть надходити на внутрішній ринок не раніше ніж другої половини осені, а їх пік припаде вже на зиму 2016-2017 рр. Відповідно, волатильності курсу гривні слід очікувати у вересні-жовтні. Але, за нашими оцінками, це не будуть якісь форс-мажорні обставини, а швидше цілком природне та економічно обґрунтоване зростання долара в межах однієї гривні", - сказав він.

При цьому банкір додав, що загалом економічно ситуація для валютного ринку залишається цілком сприятливою: в другому кварталі цього року зростання економіки становило 1,3%, зростає частка українського експорту до країн ЄС, що позначається на збільшенні надходження іноземної валюти в країну.

Нині європейський ринок збуту займає близько 40% від загального обсягу українського експорту, до країн СНД - близько 15%.

"Політичні чинники, здатні в подальшому також позитивно вплинути на гривню, - це, безумовно, реформи. Сприятливий інвестиційний клімат, який зможе залучити іноземних донорів у країну, - це продовження реформування судової, правоохоронної та фінансової сфер", - додав О.Курінний.

Експерти вважають, що очікуване виділення Україні третього транша Міжнародного валютного фонду (МВФ) може мати позитивний психологічний ефект для курсу гривні.

"На наш погляд, очікуване виділення третього транша МВФ помітного впливу на курс гривні не матиме, оскільки отримана валюта безпосередньо на ринок не надійде. Ця подія найімовірніше матиме позитивний психологічний ефект, який допоможе заспокоїти розігріті останніми днями девальваційні очікування", - сказав С.Верхградський.

Аналогічної точки зору дотримується і М.Мишаков.

"Позитивне рішення про виділення траншу матиме позитивний ефект насамперед як індикатор довіри для іноземних інвесторів, що, у свою чергу, гіпотетично може привести до припливу валюти у вигляді інвестицій. Сам по собі транш навряд чи матиме значний вплив на курс гривні", - сказав він.

А.Приходько вважає, що отримання чергового транша МВФ позитивно позначиться на курсі гривні. Водночас він вважає високою ймовірність того, що рішення про відновлення фінансування з боку МВФ може бути відкладено.

"На мій погляд, велика ймовірність того, що рішення про виділення наступного транша може бути взагалі відкладене до кінця цього року або до початку 2017 року, оскільки, по-перше, немає гострої необхідності в зовнішньому фінансуванні саме в 2016 році, по-друге, восени розпочнеться бюджетний процес і МВФ може почекати з виділенням коштів до прийняття збалансованого бюджету. При цьому рішення фонду про виділення наступного транша, безумовно, вплине позитивно на курс гривні. Особливо, якщо частина з цього транша піде до бюджету", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

Ворог завдав авіаудару по промисловому об'єкту в Сумах - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА