14:27 18.08.2016

Міносвіти України представило проект шкільної реформи з 12-річним навчанням

2 хв читати
Міносвіти України представило проект шкільної реформи з 12-річним навчанням

Міністерство освіти і науки України представило проект реформи з 12-річним навчанням у школах.

Цю концепцію педагогічної конференції "Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2015/2016 навчальному році та завдання на 2016/2017 навчального року" представила міністр освіти і науки Лілія Гриневич у четвер у Києві.

Ідея реформи передбачає запровадження 12-річної шкільної освіти. "Початкова школа - 4 роки, як базовий період, адаптаційний цикл і 3-4 класи, потім - базова середня школа, що називатиметься гімназією, там 5 років, де 5-6 класи мають свої особливості, 7-9 - свої, профільна середня школа (3 роки) - два цикли", - розповіла міністр під час презентації концепції.

Вона пояснила, що 10 клас - перший цикл, коли школяр може змінити свій вибір. "Наприклад, дитина пішла в академічний ліцей і розуміє, що їй там нецікаво за цим профілем, вона повинна мати свободу вибору освітньої траєкторії і перейти на інший профіль. Другий цикл - 11-12 клас. Два напрями в профільній школі - це академічне спрямування - ліцей і професійне спрямування - професійний ліцей, професійний коледж", - додала глава Міносвіти.

Згідно з проектом, формула нової школи складається з кількох компонентів: новий зміст освіти, що ґрунтується на формуванні компетентності, необхідних для успішної самореалізації в суспільстві; орієнтація на потреби учня в освітньому процесі; партнерство між учнем, учителем і батьками; децентралізація та ефективне управління, що надасть школі реальну автономію; справедливий розподіл державних коштів, що забезпечує рівний доступ усіх дітей до якісної освіти.

Міністр зазначила, що реформа почне впроваджуватися в 2018 році, коли діти підуть у перший клас нової школи з новими підручниками і підготовленими викладачами.

У 2016-2018 роках відбуватиметься підготовка реформи та її впровадження у початковій школі; у 2019-2022 рр. - початок роботи базової школи, в 2023-2029 рр. - початок роботи профільної школи і лише в 2029 році в Україні з'явиться 12-й клас.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА