16:15 26.08.2016

В. о ректора НАУ Харченка затримано на місці злочину при отриманні 170 тис. євро хабара

3 хв читати
В. о ректора НАУ Харченка затримано на місці злочину при отриманні 170 тис. євро хабара

Правоохоронці затримали на хабарі виконувача обов'язків ректора Національного авіаційного університету (НАУ) Володимира Харченка, про що глава спецслужби Василь Грицак повідомив президенту України Петру Порошенку.

"Щойно глава СБУ доповів президенту про затримання в. о. ректора Національного авіаційного університету при отриманні хабара в розмірі 170 тис. євро. Операцію було проведено спільно з НАБУ і Антикорупційною прокуратурою", - написав на своїй сторінці у Facebook в п'ятницю вдень прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко.

У свою чергу, у прес-центрі СБ України повідомили, що чиновник через посередника адвоката вимагав 170 тис. євро від професора. "У таку суму чиновник оцінив підписання наказу про призначення вченого на посаду в університеті", - зазначили у спецслужбі.

В. о. ректора і адвокат-посередник були затримані в робочих кабінетах після отримання частини хабара у розмірі 100 тис. євро.

Водночас, у НАБУ повідомили, що в.о. ректора НАУ отримав через посередника частину суми в розмірі близько 3 млн грн (100 тис. євро) за підписання наказу про поновлення на посаді у НАУ одного з професорів. Загалом ж він "вимагав 5 млн грн і додатково $50 тисяч за подальше неперешкоджання у поновленні на посаді за рішенням суду колишніх працівників університету та підписання наказів про їхнє призначення".

У НАБУ повідомили, що наразі проводяться невідкладні слідчі дії, вирішується питання про повідомлення їм про підозру у ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою).

Як повідомлялося, 20 серпня 2015 року тодішній міністр освіти і науки України Сергій Квіт заявив, що звільнив відділ внутрішнього аудиту міністерства освіти в повному складі за результатами перевірки НАУ, було виявлено фінансові махінації. За його словами, у результаті перевірки були виявлені факти маніпуляцій із землею, квартирами, інвесторами, факти незаконного призначення та перебування на посадах низки проректорів. Крім того, у 2012 році НАУ без тендера закупив в українського заводу навчальні австрійські літаки нібито в 1,5 разу дорожче, ніж могли б. Міністр також зазначив, що НАУ є об'єктом комерційної уваги з боку кількох осіб, зокрема першого проректора Максима Луцького.

Того ж дня в. о. ректора НАУ Римвідас Хращевський звільнив першого проректора НАУ та чотирьох проректорів, мотивувавши це тим, що вони були призначені екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень, без погодження з Вченою радою НАУ.

25 серпня 2015 р. вчена рада НАУ висловила недовіру Р. Хращевському і С. Квіту і підтвердила повноваження звільнених ними проректорів. Екс-ректор НАУ М.Кулик звинуватив С. Квіта у сприянні "рейдерському захопленню НАУ бізнесменами", згадавши Р. Хращевського, що є співвласником школи пілотів. 5 листопада Р. Хращевський поновив М. Луцького, О. Полухіна, П. Борсука, Я. Козачка і В. Зарубінську на посадах, відновивши дію трудових договорів НАУ з ними.

26 серпня 2015 р. С. Квіт звільнив Р. Хращевського від виконання обов'язків ректора НАУ і поклав виконання обов'язків ректора вишу на професора, заслуженого діяча науки і техніки України Володимира Харченка. Згодом міністр мотивував своє рішення, зокрема, тим, що Р. Хращевський продовжив дії "вимивання коштів з університету" і намагався оскаржити в суді постанову Кабміну щодо передання Держприкордонслужбі 7 літаків, закуплених НАУ без проведення тендера кілька років тому, що так і не використовувалися для навчання студентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА