16:42 29.08.2016

Китай продовжив для "Нафтогазу" термін доступності кредиту на проекти в енергетичній галузі до 2018 р.

2 хв читати
Китай продовжив для "Нафтогазу" термін доступності кредиту на проекти в енергетичній галузі до 2018 р.

Кредитні кошти за кредитною угодою між НАК "Нафтогаз України" та Державним банком розвитку Китаю обсягом $3,65 млрд будуть доступні для використання до 25 грудня 2017 року.

"Таке рішення прийняла китайська сторона 25 серпня цього року під час протокольного засідання підкомісії з питань торговельно-економічного співробітництва комісії зі співробітництва між урядом України та урядом КНР", - йдеться в прес-релізі НАК.

Продовження терміну доступності кредиту надасть змогу Україні не втратити можливість користування "довгими" і конкурентними за ціною засобами для модернізації енергетичної галузі та має бути достатнім для узгодження єдиної позиції щодо використання цих коштів між усіма українськими відомствами.

У прес-службі зазначають, що "Нафтогаз" очікував попереднього узгодження проектів китайською стороною під час засідання підкомісії з питань торговельно-економічного співробітництва між Україною і КНР минулого тижня. Однак, враховуючи зміну позиції Міністерства енергетики та вугільної промисловості, яке відкликало свій лист-погодження проектів НАК, на рівні українських міністерств не було вироблено узгодженої позиції, і питання узгодження проектів було вилучено з порядку денного засідання.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" у грудні 2012 року підписав кредитну угоду з Державним банком розвитку Китаю на суму $3,656 млрд під держгарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям, зокрема й проекти із газифікації вугілля та переведення теплоелектростанцій на вугільне паливо.

Термін дії кредитної лінії – 19 років, зокрема й 5-річний пільговий період із виплати тіла кредиту. Кредитні кошти в рамках цієї лінії ще не обиралися, оскільки реалізація спочатку узгоджених з китайською стороною проектів є неможливою через події в окремих східних регіонах країни. У цьому зв'язку українська сторона запропонувала банку змінити початковий перелік проектів і отримала від китайської сторони принципову згоду.

НАК "Нафтогаз України" оцінював вартість проекту модернізації систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів у $1,7 млрд, будівництво теплоелектростанцій у Києві та Львівській області для скорочення імпорту газу – $1,3 млрд і закупівлю обладнання для збільшення видобутку газу ПАТ "Укргазвидобування" – в $0,4 млрд.

У 2015 році "Нафтогаз" подав у Міністерство економічного розвитку та торгівлі чотири інвестиційні пропозиції в рамках цієї кредитної лінії для оцінки їхньої економічної ефективності та внесення в Державний реєстр. Зокрема, це проект модернізації систем індивідуального опалення в приватних будинках малозабезпечених споживачів, два проекти з будівництва теплоелектростанцій у Києві та Львівській області, а також закупівля бурового та допоміжного обладнання для збільшення видобутку газу ПАТ "Укргазвидобування".

У червні 2016 року Нафтогаз звернувся до Державного банку розвитку КНР з проханням продовжити термін доступності кредитних коштів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА