10:23 13.09.2016

Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

2 хв читати
Окружний суд Амстердама розпочне розгляд позову України щодо "скіфського золота"

Судове засідання за позовом України до Музей Алларда Пірсона щодо повернення так званого "скіфського золота" заплановано на 5 жовтня в Окружному суді Амстердама, повідомляється на сайті Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з посиланням на Міністерство культури.

"За інформацією Міністерства культури України, 5 жовтня 2016 року в Окружному суді міста Амстердам має відбутися судове засідання у справі за позовом держави Україна до Музею Аллард Пірсон щодо повернення т. з. "скіфського золота" до України", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб на виконання доручення першого віце-прем'єра Степана Кубіва, спільно з Мінкультури та Міністерством закордонних справ, веде роботу із залучення міжнародних організацій та експертних консалтингових компаній для повернення культурної спадщини, втраченої через анексію АР Крим Російською Федерацією.

У відомстві нагадали, що предметом спору є колекція з 565 музейних предметів, наданих "Центральним музеєм Тавриди", "Керченським історико-культурним заповідником", Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і "Бахчисарайський історико-культурний заповідник" для експонування до Музею Алларда Пірсона (Амстердам) у період з 6 лютого 2014 р. до 28 травня 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі".

Як повідомлялося, виставка "Крим – золотий острів в Чорному морі" в музеї Алларда Пірсона була сформована з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, чотири - в Криму. Оскільки Нідерланди не визнали приєднання Криму до Росії, що відбулося після відкриття виставки, виникло питання про те, кому повертати колекцію.

10 вересня 2014 року в Мінкульті РФ поінформували, що експонати скіфського золота з київських музеїв повернули до Києва, предмети з кримських музеїв залишаються в Голландії після спільної виставки в амстердамському музеї.

У суді Амстердама 21 січня відбулася перша формальна зустріч у рамках судового процесу, за яким музеї Криму, що перейшли під юрисдикцію Росії, вимагали повернути їм колекцію скіфських коштовностей.

Офіційна позиція України – "експонати не можуть бути повернені на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі Україна".

Представництво та захист інтересів України в суді здійснює юридична фірма "Bergh Stoop & Sanders NV".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА