11:44 16.09.2016

ЄБРР занепокоєний інформацією про передання "Укртрансгазу" в управління МЕРТ

2 хв читати
ЄБРР занепокоєний інформацією про передання "Укртрансгазу" в управління МЕРТ

Інформація в ЗМІ про зміну Міністерством економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) статуту НАК "Нафтогаз України" і передання його "дочки" - ПАТ "Укртрансгаз" (УТГ) - в управління МЕРТ від НАК є дуже серйозним приводом для занепокоєння, сказав агентству "Інтерфакс-Україна" старший радник Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Антон Усов.

"Ми очікуємо, що наші партнери (Україна - ІФ) будуть повністю виконувати свої зобов'язання з корпоративної реструктуризації НАК "Нафтогаз України", раніше узгоджені", – зазначив А. Усов.

Він уточнив, що ЄБРР, який є одним з основних кредиторів "Нафтогазу", дізнався про цю інформацію зі ЗМІ. Наразі банк намагається розібратися в сформованій ситуації.

"Якщо наші побоювання підтвердяться, то це дуже серйозна подія", – сказав старший радник ЄБРР.

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК, своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило до компетенції правління "Нафтогазу". Зокрема, внесено доповнення до п. 48 статуту НАК, яким повноваження загальних зборів акціонерів розширені правом зміни правління та наглядової ради УТГ, внесенням змін до статуту оператора ГТС, а також затвердженням його фінплану і інвестпрограми.

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди із залученням Світового банку (СБ) на суму $500 млн і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом із заборгованості, гарантованої державою.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни. МЕРТ належить 100% акцій НАК "Нафтогаз України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА