10:53 28.09.2016

Президент Ізраїлю повторив радянський міф про участь ОУН у голокості

2 хв читати
Президент Ізраїлю повторив радянський міф про участь ОУН у голокості

Керівник Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович вважає, що президент Ізраїлю Реувен Рівлін у своєму виступі у Верховній Раді України повторив радянський міф про участь Організації українських націоналістів у голокості.

"На жаль, президент Ізраїлю у своєму виступі в українському парламенті повторив радянський міф про участь ОУН у голокості. Вшанування жертв Бабиного Яру було б більш щирим без використання міфів тих, хто стирали пам'ять про них", - написав він на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook.

В.В’ятрович зазначив, що серед тих, хто допомагали здійснювати вбивства, були члени місцевої поліції, яку іноді називають українською, але не всі з них брали в цьому участь і не всі вбивці були членами цієї поліції.

"Масові вбивства євреїв були "компетенцією" німецьких айнзацгруп та німецької поліції", - написав голова інституту.

За його словами, серед членів цієї поліції були українці, але не всі з них були українцями - до місцевої поліції масово вписувалися радянські військовополонені різного етнічного походження, для яких служба у німців була єдиним порятунком від смерті.

"Серед українських службовців поліції були члени ОУН. Але не всі члени поліції були оунівцями і не всі оунівці були поліцаями", - написав В.В’ятрович.

Водночас серед оунівців, які були в поліції, були ті, хто брав участь у вбивствах євреїв, але не всі поліцейські зі складу ОУН робили це.

Зокрема, член ОУН Роман Біда-"Гордон" начальник слідчого відділу місцевої поліції в Києві врятував єврейського хлопчика, якого вели на розстріл у Бабиному Яру, а взимку 1942 року сам був розстріляний і похований там.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА