18:17 28.09.2016

Генпрокурор ініціює позбавлення НАБУ виняткового права на розслідування корупційних злочинів

2 хв читати
Генпрокурор ініціює позбавлення НАБУ виняткового права на розслідування корупційних злочинів

Генеральний прокурор України Юрій Луценко хоче врегулювати суперечки про підслідності між силовими структурами, позбавивши Національне антикорупційне бюро виняткового права на розслідування корупційних злочинів.

На брифінгу в середу в Києві Ю.Луценко, кажучи про законодавчі ініціативи, підготовлені правоохоронними органами, наголосив на необхідності вирішення проблеми підслідності розслідування кримінальних проваджень між силовими структурами.

"У країні так багато злочинності, що віддавати виняткове право на боротьбу з проявами високопоставленої злочинності одному невеликому правоохоронному органу неефективно. Ми ні на йоту не зменшуємо повноважень НАБУ... Але паралельно, якщо на цих же посадових осіб (які можуть підозрюватися в скоєнні корупційних злочинів - ІФ) виходить поліція, фіскали або прокурори, то ці справи за рішенням генпрокурора можуть залишатися в цих органах ", - підкреслив Ю.Луценко.

Ще одна законодавча ініціатива, за його словами, стосується необхідності введення інституту кримінальних проступків.

"Кримінальними порушеннями, які передбачені в КПК, але досі не описані в інших кодексах і законодавстві, є злочини, за якими законом передбачена відповідальність (санкція - ІФ) від 2 років і нижче", - пояснив Ю.Луценко.

Він додав, що досудове слідство щодо кримінальних порушень у разі ухвалення цього закону буде скасовано, буде застосовуватися спрощена формула отримання доказів.

"На мою думку, це ключовий закон, який не тільки полегшить роботу силовикам, а й наблизить, наприклад, Нацполіцію до людей", - вважає генпрокурор.

За його словами, ще один пакет законодавчих ініціатив стосуватиметься запровадження кримінальної відповідальності за транспортування і переробку лісу, а також за незаконний видобуток піску та бурштину.

"Наступної середи (5 жовтня - ІФ) відбудеться профільний комітет Верховної Ради, і у мене сьогодні була домовленість з паном Кожем'якіним (глава комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін - ІФ), що він розгляне законопроекти, які ініціюються силовими відомствами і будуть подані депутатами ", - підсумував Ю.Луценко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА