16:43 03.10.2016

ВРЮ реорганізується у Вищу раду правосуддя протягом 20 днів після ухвалення ВР відповідного закону

2 хв читати
ВРЮ реорганізується у Вищу раду правосуддя протягом 20 днів після ухвалення ВР відповідного закону

Вища рада юстиції (ВРЮ) реорганізується до Вищої ради правосуддя протягом 20 днів після ухвалення Верховною Радою відповідного закону, у всіх членів Ради, окрім міністра юстиції і генерального прокурора, зберігаються повноваження до 30 квітня 2019 року, пояснили агентству "Інтерфакс-Україна"у ВРЮ.

"Для повноцінної роботи Вищої ради правосуддя необхідне ухвалення закону. З моменту ухвалення закону у Ради є 20 днів, протягом яких має бути ухвалено рішення про реорганізацію ВРЮ до Вищої ради правосуддя", - розповіли в Раді.

У ВРЮ зазначили, що генпрокурор і міністр юстиції втратили членство у ВРЮ 30 вересня - з моменту набуття чинності змін до Конституції України щодо правосуддя. Член ВРЮ Олексій Муравйов, обраний з'їздом суддів, був звільнений з посади судді за власним бажанням і автоматично втратив членство у ВРЮ. Таким чином, до кінця 2016 року з'їзд суддів повинен обрати не менше трьох представників, зокрема замість О.Муравйова, міністра юстиції і генпрокурора.

Крім того, у ВРЮ наголосили, що, відповідно до прикінцевих та перехідних положень закону України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)", з дня набрання чинності цим законом члени ВРЮ, призначені до набрання чинності цим законом, здійснюють повноваження членів вищої ради правосуддя протягом терміну своїх повноважень, які не можуть тривати довше, ніж до 30 квітня 2019 року.

Верховна Рада протягом 30 днів з моменту набуття чинності закону передає подання Вищій кваліфікаційній комісії суддів і відповідні документи про обрання суддів безстроково, які не були розглянуті парламентом, до Вищої ради правосуддя для розгляду питання про призначення судді на посаду.

Матеріали та подання ВРЮ про призначення суддів терміном на п'ять років, не розглянуті до набрання чинності закону, передаються до Вищої ради правосуддя для вирішення питання про призначення суддів на посади відповідно до Конституції України з урахуванням внесених цим законом змін.

Глава ВРЮ Ігор Бенедисюк, говорячи про створення Вищої ради правосуддя, зазначив, що це "шанс на незалежність для судової системи". "Багато завдань стоїть перед Вищою радою правосуддя. Повноваження, якими вона наділена, - це виклик судовій системі. Наше завдання - цей виклик витримати. Створення Вищої ради правосуддя і наділення її широкими повноваженнями щодо суддівської управління - не панацея, а шанс на незалежність для судової системи", - сказав І.Бенедисюк у коментарі агентству" Інтерфакс-Україна ".

Він підкреслив, що дотепер роз'єднаність повноважень між різними органами в сфері судової влади або їх відсутність не дозволяла судовій системі "ні самоочищатися, ні формуватися належним чином".

"Позбавлення політичного впливу на судову систему мені здається досягненням цієї судової реформи", - упевнений глава ВРЮ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА