15:07 12.10.2016

Процедуру стратегічної екологічної оцінки під час планування госпдіяльності буде введено через півроку

3 хв читати
Процедуру стратегічної екологічної оцінки під час планування госпдіяльності буде введено через півроку

Український бізнес має півроку для адаптації до скасування екологічної експертизи та введення процедур оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС) та стратегічної екологічної оцінки (СЕО) під час планування господарської діяльності.

Як повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України, про це повідомив міністр Остап Семерак під час зустрічі з представниками бізнесу в Американській торговельній палаті.

"Екологічна експертиза, яка практично зараз не працює, буде скасована через півроку після опублікування закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище". Цей закон скасовує попередні нормативно-правові документи, на які було багато нарікань з боку бізнесу щодо корупційності, і максимально наближає наші процедури екологічного оцінювання до наявних в ЄС ", - сказав він.

Семерак висловив надію, що ухвалені парламентом 4 жовтня закони "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" і "Про стратегічну екологічну оцінку" найближчим часом підпише президент, і вони будуть офіційно оприлюднені.

Як зазначив міністр, закон "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" визначає переліки діяльності, які залежно від класифікації будуть проходити процедуру ОВНС або на рівні Міністерства, або на рівні органів місцевої влади. За проектами, які повинні направлятися в Мінприроди, міністерство буде оголошувати обговорення на своєму офіційному сайті, і всі зацікавлені сторони зможуть в певні терміни зробити запит на таку оцінку.

"Кожен державний орган або орган місцевого самоврядування буде проводити попереднє оцінювання необхідності проведення СЕО на основі закону", - сказав Семерак, при цьому зазначивши, що імплементувати стандарти полегшать роботу бізнесу і створять належні умови для збереження навколишнього середовища.

За його словами, закони охоплюють практично всі сфери діяльності. Зокрема, містобудівні плани, стратегії розвитку областей, програми розвитку промисловості, аграрного сектора повинні проходити процедуру СЕО. Також визначається чіткий перелік типів об'єктів, що підлягають ОВНС. Таким чином, проекти, що не враховують негативний вплив на навколишнє середовище і здоров'я населення, фактично не матимуть права на реалізацію.

Міністр також підкреслив, що екологічні закони гармонізують українське законодавство до європейських стандартів і мінімізують можливість корупційної складової. Бізнес, який має досвід роботи в країнах ЄС, вже тривалий час працює за цими правилами.

Верховна Рада 4 жовтня проголосувала три законопроекти, що стосуються сфери охорони навколишнього середовища: "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" (№2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (№3259) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів до управління водними ресурсами за басейновим принципом "(№3603).

Як повідомлялося, закон "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" передбачає проведення процедури оцінки впливу на навколишнє середовище, вводить імперативні правила, згідно з якими проведення оцінки впливу при ухваленні рішення про проведення планової діяльності є обов'язковим. Також передбачається забезпечення безкоштовного доступу громадськості до всієї інформації, яка стосується планової діяльності, процедура громадського обговорення, введення єдиного реєстру за оцінкою впливу на навколишнє середовище.

Згідно з документом, негативний вплив на навколишнє середовище і здоров'я людини має бути глибоко проаналізований перед початком масштабних робіт і врахований під час ухвалення остаточного рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

Умєров: На "Рамштайн-21" Україна закликала партнерів надати необхідне озброєння та обговорила питання логістики

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА