13:51 17.10.2016

У Нацполіції надали інформацію щодо запропонованих змін до законів про поліцію, дорожній рух та кодекс про адмінпорушення

3 хв читати
У Нацполіції надали інформацію щодо запропонованих змін до законів про поліцію, дорожній рух та кодекс про адмінпорушення

У Національній поліції України детально поінформували щодо пропонованих змін до законодавства для вдосконалення роботи поліцейського.

Начальник правового департаменту Національної поліції України Володимир Жиденко в понеділок під час круглого столу в Києві на тему законодавчих ініціатив реформування поліції зазначив, що законодавчі ініціативи розроблялися представниками МВС, Нацполіції спільно з експертами та народними депутатами.

За його словами, щоб поліцейський ефективно працював, йому необхідно надати ефективні повноваження. "Законодавчі проблеми, які зараз існують, не дають можливості поліцейським виконувати свої повноваження повною мірою і тим самим захищати права громадян", - зазначив начальник правового департаменту.

Говорячи безпосередньо про законодавчі ініціативи, які будуть представлені найближчим часом у Верховній Раді, В.Жиденко підкреслив, що передусім пропозиції стосуються змін до Кодексу про адміністративні правопорушення, закону про дорожній рух і безпосередньо закону про Нацполіцію.

Зокрема, за його словами, в кодекс про адмінпорушення планується внесення змін до посилення відповідальності громадян за те, що вони залишили місце ДТП. Планується розширення санкцій аж до позбавлення права керування транспортним засобом.

Також, за його словами, планується збільшення тривалості адміністративного арешту за певні правопорушення з трьох годин до 24. Зокрема, мова йде про адмінпорушення, скоєні в стані наркотичного або алкогольного сп'яніння. В.Жиденко пояснив, що такі зміни необхідні у зв'язку з випадками насильства в сім'ї, щоб уникнути повторних правопорушень.

Також він повідомив, що пропонується удосконалити систему тимчасового затримання транспортного засобу. Нині, за його словами, ця норма розмита. "Це робиться для того, щоб громадянин знав, що якщо він поставив машину в тому чи іншому місці, то транспортний засіб може бути евакуйоване на штрафмайданчик", - сказав В.Жиденко.

"Один з найважливіших моментів: при огляді людини на алкогольне або наркотичне сп'яніння ми хочемо ввести відсутність зобов'язання присутності двох свідків", - розповів начальник правового департаменту.

Він пояснив, що це робиться для того, щоб поліцейському, наприклад, не доводилося шукати вночі двох свідків, які б підтвердили стан сп'яніння затриманого. "Це хоч трохи убезпечить громадян від так званих водіїв, тому що якщо людина сідає за кермо в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, то він вже не водій, а потенційний злочинець", - підкреслив В.Жиденко.

Всі ці новини, за його словами, стосуються Кодексу про адміністративне судочинство.

Говорячи про пропоновані зміни в закон про дорожній рух, В.Жиденко наголосив на необхідності вдосконалити систему надання поліцейському документів для огляду. "Щоб чітко було встановлено, що повинен зробити водій транспортного засобу, це приписується і вдосконалюється", - сказав він.

Крім того, планується прописати заборону водієві та пасажирам виходити з автомобіля при зупинці поліцейським - для безпеки водія, пасажира автомобіля і самого поліцейського.

Що стосується безпосередньо закону про Національну поліцію, то в нього планується внести точкові зміни. Зокрема, передбачається ввести обов'язок поліцейського незалежно від посади, місцезнаходження і часу доби здійснювати всі можливі заходи щодо захисту громадян від протиправних посягань - так званий принцип безперервності роботи поліцейського.

За словами начальника департаменту, більш детально прописуються обов'язки поліцейського при пред'явленні посвідчення, вводиться система ідентифікації захисного спорядження, яке використовується поліцейськими підрозділами особливого призначення. Крім того, пропонується вдосконалити систему застосування поліцейськими спецзасобів.

Крім цього, пропонується унормувати порядок і терміни зберігання відеозаписів з поліцейських камер. "Багато було фейкових повідомлень про те, що нібито поліція хоче заборонити знімати поліцейських своїми камерами. Вводиться чітка норма про те, що будь-яка особа може проводити фото- і відеозйомку поліцейського під час виконання ним службових обов'язків, якщо це не створює перешкод для здійснення ним правоохоронної діяльності", - розповів В.Жиденко.

"Сподіваюся, що ці законодавчі ініціативи будуть спрямовані на захист прав громадян, а не захист прав поліцейських", - підсумував начальник правового департаменту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА