20:42 18.10.2016

НБУ оновив методологію розрахунку офіційного курсу гривні

2 хв читати
НБУ оновив методологію розрахунку офіційного курсу гривні

Національний банк України (НБУ) змінив методологію встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют, повідомляється на веб-сайті НБУ.

"Досі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Тобто він відображав курс за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами. В подальшому розрахунок включатиме тільки угоди між банками, а також банками та НБУ", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, зміна розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.

Окрім того, Нацбанк оновлює переліки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют.

Згідно з повідомленням, якщо нині НБУ щодня встановлює офіційний курс гривні до 25 іноземних валют, то за новими правилами - до 34 валют: додано 13 валют, видалено чотири.

За даними НБУ, додано таїландський бат, болгарський лев, корейську вону, гонконгський долар, єгипетський фунт, індійську рупію, іранський ріал, хорватську куну, мексиканське песо, новий ізраїльський шекель, новозеландський долар, румунський лей, індонезійську рупію.

Водночас із розрахунку видалено азербайджанський манат, туркменський манат, ісландську крону, узбецький сум.

"Регулятор вважає за необхідне переглянути цей перелік з огляду на зміну структури зовнішньої торгівлі України останніми роками та коригування Класифікатора іноземних валют та банківських металів у квітні цього року", - йдеться в повідомленні.

Окрім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют, зокрема до семи валют інших країн СНД і до 15 валют країн - основних торговельних партнерів України, які не увійшли до топ-30 торговельних партнерів України за результатами I півріччя 2016 року.

У повідомленні зазначено, що ці зміни закріплені постановою НБУ №391 від 13 жовтня, яка набуває чинності з 1 листопада 2016 року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА