16:36 20.10.2016

В Асоціації малих міст України називають раціональне використання засобів місцевих бюджетів одним з успіхів децентралізації

2 хв читати

Одним з головних результатів реформи децентралізації є раціональне використання грошей на розвиток місцевих бюджетів, які раніше йшли в райони, наголошує голова Асоціації малих міст України, міської голова м. Українка Павло Козирєв.

"Перше - завдяки раціональному використанню бюджетних грошей, які раніше надходили до районних бюджетів, вивільнені кошти громади змогли перенаправити на ремонти доріг, шкіл та інших об'єктів соціальної інфраструктури. Друге - багато об'єднаних територіальних громад змогли оптимізувати витрати на утримання своєї адміністративної структури. І головне - муніципалітети об'єднаних громад стали нарешті реальною владою", - сказав П. Козирєв на XI Щорічній конференції малих міст у четвер.

Експерт групи Реанімаційного Пакета Реформ (РПР) Іван Лукеря розповів про головні виклики для об'єднаних територіальних громад у проекті держбюджету-2017: "На розвиток громад, які об'єдналися в 2015 році, було передбачено 1 млрд грн. В 2017 році їх буде вже 368, а сума запланована така сама. Крім того, джерелом наповнення цієї статті бюджету є спецконфіскація - кошти, отримані від реалізації майна, конфіскованого за рішенням суду за корупційні дії. Тобто, фактично, це віртуальні кошти".

За словами І.Лукери, незрозуміла також позиція держави щодо утримання сфери медицини і освіти в об'єднаних територіальних громадах: з держбюджету передбачено фінансування тільки зарплат педагогічного персоналу. Решта (комунальні платежі й утримання установ) лежить на плечах цих громад. Водночас обласним і районним бюджетам виділяється на це з держбюджету додаткова дотація.

На думку П. Козирєва, сьогодні головне завдання для тих, хто об'єднався, - консолідація навколо певних проблемних питань у своїй діяльності, напрацювання механізмів комунікацій, консультацій між собою. "Їм треба навчитися представляти свої інтереси на державному рівні спільно, а не кожній окремо. Адже в громадах, які об'єдналися, є системні проблеми, які однакові для усіх об'єднаних територіальних громад", - зазначив голова Асоціації малих міст України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА