13:16 25.10.2016

Київ діє в правовому полі для повернення утримуваних у РФ Сенцова та Кольченка

2 хв читати
Київ діє в правовому полі для повернення утримуваних у РФ Сенцова та Кольченка

Україна вдається до всіх можливих правових механізмів і в рамках українського, і міжнародного законодавства для повернення в країну незаконно засуджених і утримуваних у Росії Олега Сенцова та Олександра Кольченка, зазначає радник глави Служби безпеки України Юрій Тандіт.

"Ми хотіли б діяти в правовому полі, і ми це і робитимемо. З нами не потрібно говорити з позиції сили. Вже не раз ми були в такій ситуації, але ми діємо у рамках міжнародних домовленостей і у рамках українського законодавства. Підключилися (до цього питання - ІФ) представники, не лише юристи, а й представники Міністерства закордонних справ, силовики. Ми даємо експертну оцінку й супроводжуємо роботу адвокатів, надаємо допомогу", - сказав Ю.Тандіт журналістам у вівторок у Києві, говорячи про те, які можуть бути важелі впливу для повернення в Україну О.Сенцова та О.Кольченка.

При цьому він наголосив: "Ми вважаємо цих незаконно утримуваних людей громадянами України... і упевнений у тому, що цих хлопців буде звільнено".

Як повідомлялося, в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у створенні на території півострова терористичного угруповання. У тій самі справі О.Кольченка було засуджено до 10 років позбавлення волі.

На початку травня поточного року засуджені заповнили документи для передачі на Україну для відбування покарання.

21 жовтня заступник міністра юстиції України Сергій Петухов поінформував, що РФ відмовилася передати О.Сенцова та О.Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

У відповіді Мін’юсту РФ зазначено, що засуджені "набули російського громадянства відповідно до частини 1 статті 4 Федерального конституційного закону від 21.03.2014 р. "Про прийняття в Російську Федерацію республіки Крим і утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів - Республіки Крим та міста федерального значення Севастополя". Згідно з цим документом, жителі півострова, які протягом місяця з набуття ним чинності не відмовилися від російського громадянства, автоматично стають росіянами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА