16:18 26.10.2016

Київ пропонує інвесторам недобудов алгоритм дій для введення об'єктів в експлуатацію

3 хв читати
Київ пропонує інвесторам недобудов алгоритм дій для введення об'єктів в експлуатацію

Столична влада розробила алгоритм дій для допомоги інвесторам недобудованих житлових комплексів (РК) у вирішенні питання добудови й введення в експлуатацію таких об'єктів, повідомляє прес-служба Київської міської державної адміністрації (КМДА) в середу.

За словами заступника голови КМДА Олександра Спасибка, наведеним у повідомленні, для вирішення цих проблем спільну роботу міської влади та інвесторів недобудов планується здійснювати за двома основними напрямами. Перше – це створення юрособи, яка оформить на себе право власності на об'єкт незавершеного будівництва та виконуватиме функції замовника, друге – аналіз ситуації та пошук можливості для підключення таких об'єктів до інженерних мереж міста.

У відповідності з запропонованим алгоритмом, розміщеним на веб-сайті КМДА, насамперед інвесторам недобудов запроповано звернутися до районного суду за місцезнаходженням об'єкта і отримати від нього рішення про визнання майнових прав.

Потім необхідно буде провести збори інвесторів, на яких визначитися з формою юрособи для їх об'єднання (організація співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельний кооператив або громадська організація), а також обрати голову правління, заступників та інших посадових осіб. Після цього необхідно буде звернутися до центру надання адміністративних послуг за місцем розташування об'єкта і зареєструвати юрособа.

Наступним кроком КМДА пропонує провести аналіз стану недобудови – отримати технічний звіт щодо стану об'єкта у забудовника, провести інвентаризацію житлових і нежитлових площ та попередній аналіз економічної складової проекту.

Після цього КМДА пропонує інвесторам отримати в департаменті земельних ресурсів довідку щодо статусу земельної ділянки, відведеної під об'єкт, та стану сплати земельного податку. У разі наявності заборгованості зі сплати податку влада рекомендує вирішити питання її погашення і отримати в податковій інспекції довідку про відсутність заборгованості.

Потім інвесторам недобудови необхідно направити до департаменту містобудування та архітектури КМДА звернення про включення відповідної земельної ділянки до складу детального плану території (ДПТ), що перебуває в розробці

Після затвердження ДПТ на профільній комісії та сесії Київської міської ради (Київрада) потрібно буде позбавити попереднього забудовника об'єкта права на користування земельною ділянкою. Для цього необхідно буде звернутися з відповідною заявою до департаменту земельних ресурсів КМДА. У разі, якщо на земельну ділянку накладено арешт, необхідно звернутися до суду для його зняття.

Потім, згідно із запропонованим алгоритмом, потрібно переоформити об'єкт незавершеного будівництва на створену інвесторами юрособу, звернувшись з такою вимогою до попереднього забудовника, а у разі його відмови – здійснити передання об'єкта за рішенням суду.

Далі КМДА пропонує інвесторам отримати містобудівні умови та обмеження (з урахуванням фактичного стану об'єкта) в департаменті містобудування та архітектури, провести коригування проектної документації, отримати технічні умови від постачальників послуг та розробити проект підключення до інженерних мереж.

Після цього інвестори недобудови зможуть обрати нового забудовника для об'єкта, укласти з ним договір генерального підряду і делегувати відповідні функції.

Потім необхідно буде подати до Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) заяву про внесення змін у дозвіл на виконання будівельних робіт та отримати новий дозвіл.

"Зазначений алгоритм розроблений як методичні роз'яснення і має виключно рекомендаційний характер. Для вирішення проблем на кожному окремому об'єкті потрібен індивідуальний підхід. Тому алгоритм може доопрацьовуватися і бути адаптованим до певних умов і обставин", - зазначає О. Спасибко.

За його словами, в кожній районній адміністрації Києва були створені робочі групи, які розглядають ситуації, що склалися навколо проблемних об'єктів будівництва, та напрацьовують можливі шляхи їх вирішення.

Як вважає заступник голови КМДА, такі робочі групи в районних адміністраціях мають бути першими помічниками для постраждалих інвесторів щодо реалізації представленого алгоритму дій.

"Крім того, усі структурні підрозділи КМДА готові у межах повноважень надавати консультації та сприяти роботі ініціативних груп інвесторів для добудови та введення РК в експлуатацію", – наголосив О. Спасибко.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА