13:44 31.10.2016

Збільшення квот "Газпрому" на використання трубопроводу Opal суперечить угоді про асоціацію Україна-ЄС - Бурбак

2 хв читати
Збільшення квот "Газпрому" на використання трубопроводу Opal суперечить угоді про асоціацію Україна-ЄС - Бурбак

Збільшення Єврокомісією квот "Газпрому" на використання трубопроводу Opal суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС, а також становить загрозу основним транзитерам газу до Європи, наголошують у парламентській фракції "Народний фронт".

"Єврокомісія розширила доступ "Газпрому" до газопроводу Opal. Це рішення суперечить духу третього енергопакета й загрожує інтересам основних транзитерів газу до ЄС, зокрема й Україні. Це також суперечить угоді про асоціацію між Україною та ЄС", - заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак на засіданні погоджувальної ради парламенту в понеділок.

"Мета Росії всім відома - позбавити Україну $2 млрд доходів від транзиту газу й узяти під контроль транзит газу. "Народний фронт" публічно звертався не допустити цього рішення", - сказав парламентар.

"Народний фронт" закликає партнерів України не загравати з агресором і прийняти рішення не лише щодо продовження, а й щодо посилення санкцій проти РФ.

Як повідомлялося, джерело в Європейській Комісії повідомило журналістам у п'ятницю в Брюсселі, що Єврокомісія схвалила збільшення квоти "Газпрому" на використання трубопроводу Opal. За його словами, Єврокомісія погодилася на вилучення газопроводу Opal з третього енергопакета до 2033 року. "Це дасть "Газпрому" додатково 40% від загальних потужностей Opal у 25,6 млрд куб. м", - сказав співрозмовник ЗМІ.

За його словами, це розширює права "Газпрому" з дозволених йому 50% до 90%. При цьому ЄС залишає за собою в резерві 10% від потужностей Opal, і за попиту третіх сторін може збільшувати цей резерв до 20%. За Європейською Комісією залишається право переглядати параметри доступу до потужностей Opal за умови зростання попиту від третіх країн, пояснило джерело.

В офіційному комюніке Єврокомісії, що з'явилося наприкінці дня, зазначено, що ЄК "хоче забезпечити належне функціонування ліквідних і конкурентних ринків газу в Європі, і сьогоднішнє рішення дотримується цих правил".

"Додаткові умови, введені в рішення Комісії, відображають останні події на ринку, - збільшення транскордонної торгівлі в Центральній Європі і дедалі більшу ліквідність на ринках - і спрямовані на забезпечення того, щоб всі компанії мали доступ до трубопроводу, що уможливлює подальший розвиток ринків газу в інтересах європейських споживачів", - зазначено в комюніке.

У ньому підтверджується, що ухвалене рішення буде застосовуватися до 2033 року. "Після цієї дати стандартні нормативні положення не будуть повною мірою застосовуватися до трубопроводу Opal. Рішення є обов'язковим для німецького енергетичного регулюючого органу з негайним набуттям чинності", - повідомляється в документі ЄК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

У Київській області зменшать вуличне освітлення ввечері та вночі

Ізраїльські військові оцінюють кількість палестинців, які евакуювалися з Рафаха, у 950 тис.

ШААС відхилив апеляційну скаргу "УЕМ" у справі про відновлення видобутку газу на Сахалінському родовищі

Графіки погодинних відключень можуть застосовуватися протягом усієї доби вівторка

У мережі поширюють фейковий лист щодо збору даних школярів для реєстру призовників - Міносвіти

Унаслідок ворожих обстрілів на Дніпропетровщині постраждав чоловік - голова ОВА

На окупованих територіях знову відзначено дефіцит медикаментів - Мінреінтеграції

Ворог 13 разів обстріляв Чернігівську та Сумську області, завдав шести авіаударів на харківському напрямку - Генштаб ЗСУ

Унаслідок ворожого артобстрілу в Херсоні загинув один мирний житель, іще один дістав поранення - прокуратура

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА