16:25 11.11.2016

Дії НАБУ є прямим тиском на авіакомпанію - заява МАУ

3 хв читати
Дії НАБУ є прямим тиском на авіакомпанію - заява МАУ

Авіакомпанія "Міжнародні авіалінії України" (МАУ, Київ) заявляє про тиск на неї з боку Національного антикорупційного бюро України.

"У зв'язку з публікацією на офіційному сайті НАБУ щодо начебто незаконних дій посадових осіб авіакомпанії МАУ, компанія заявляє, що дії НАБУ є прямим тиском на авіакомпанію, грубим нівелюванням гарантій ведення бізнесу в Україні", - йдеться в заяві перевізника.

МАУ також називає дії НАБУ проявом небажання представників влади врегулювати питання сплати зборів до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України в міжнародних авіаційних організаціях законним способом, зокрема шляхом ухвалення відповідних законів, як того вимагають Конституція та Податковий кодекс України.

"Авіакомпанія неодноразово висловлювала свою позицію стосовно протиправності дій Державіаслужби щодо нарахування зборів до державного спецфонду та обстоювала її в численних судах із представниками Державіаслужби і прокуратури Києва. АТ "Міжнародні авіалінії України" заявляє, що у своїй діяльності завжди дотримується букви закону та боротиметься усіма доступними способами з проявами правового нігілізму та незаконного тиску на авіакомпанію з боку правоохоронних органів", - резюмує МАУ.

Як повідомлялося, головний підрозділ детективів НАБУ підготував і направив на погодження до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомлення про підозру екс-керівнику Державної авіаційної служби України (Денису Антонюку - ІФ), а також президенту (Юрію Мірошникову - ІФ) і головному бухгалтеру авіакомпанії МАУ в здійсненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Згідно з повідомленням на веб-сайті НАБУ в п'ятницю, досудове розслідування встановило, що протягом 2014-2015 років керівництво МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби України протиправно заволоділо коштами Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність і участь України в міжнародних авіаційних організаціях в особливо великих розмірах.

За даними НАБУ, зокрема, йдеться про збір, який усі авіакомпанії згідно з законом ( п. 3 і 4 ч. 5 ст. 12 Повітряного кодексу України) зобов'язані сплачувати до фонду за перевезених пасажирів та вантажі. Ці кошти МАУ стягувала з клієнтів із відповідним цільовим призначенням, але до фонду їх не перераховувала. За два роки (починаючи з 2014-го) сума цієї несплати сягнула 147 млн грн.

За версією слідства, нарощуванню боргу перед Держспецфондом сприяла лобістська діяльність з боку екс-керівника Державіаслужби в інтересах МАУ.

"Ця особа, яка до призначення на державну службу працювала в МАУ, затвердила наказ, який дозволив авіаперевізникам отримувати нові напрямки перевезень, незважаючи на наявність у них непогашених боргів перед фондом. Така активність екс-керівника Державіаслужби суперечить частині 4, 5, 7 і 9 статті 12 Повітряного кодексу України і свідчить про умисний характер дій в інтересах МАУ", - йдеться в повідомленні.

Детективи НАБУ чекають на погодження проектів повідомлень про підозру з боку САП, після чого їх оголосять відповідним особам у рамках кримінального провадження за фактом заволодіння коштами державного бюджету посадовими особами МАУ за сприяння службових осіб Державіаслужби.

У разі визнання судом цих осіб винними, їм може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі терміном від 7 до 12 років із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Раніше МАУ заявляла, що питання стягнення збору до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність законодавчо не врегульоване. Крім того, МАУ оскаржила в Окружному адмінсуді Києва зміни до порядку надання та анулювання прав на експлуатацію повітряних ліній в Україні, які вводять умову сплати в повному обсязі державних зборів.

МАУ є найбільшою українською авіакомпанією. Базовий аеропорт - ДМА "Бориспіль". Флот МАУ нараховує 39 літаків: 35 середньомагістральних і чотири далекомагістральні.

Одним із кінцевих бенефіціарів компанії є бізнесмен Ігор Коломойський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

СБУ затримала інформатора РФ, який готував "прорив" рашистів на одній із найгарячіших ділянок фронту Донецької області

Арку дружби народів не обов'язково демонтувати, якщо місто і громада її по-справжньому переозначать - голова УІНП Дробович

Голова УІНП: Пам'ять про Другу світову війну надзвичайно важлива і цінна для нашої спільноти

Шестеро постраждалих унаслідок недільних обстрілів Харківської області у важкому стані - ОВА

У МИРГОРОДІ ЧУТИ ВИБУХИ. У ВСІЙ УКРАЇНІ ОГОЛОШЕНО РАКЕТНУ НЕБЕЗПЕКУ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстріляли прикордонні міста Білопілля, Дружба та 31 село в Чернігівській і Сумській областях, поранено місцевого жителя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА