14:28 16.11.2016

Українські політологи не виключають проведення дострокових виборів до ВР найближчим часом

2 хв читати
Українські політологи не виключають проведення дострокових виборів до ВР найближчим часом

Українські політологи констатують високий рівень невдоволення діями влади в суспільстві та прогнозують проведення дострокових парламентських виборів, найімовірніше навесні 2017 року.

На прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко зазначив, що, на його думку, зміна уряду нині суттєво не вплине на рівень громадського невдоволення.

"Вихід - це перезавантаження парламенту і дострокові вибори. Це менш небезпечно, ніж третій Майдан. Проте на чинному законі ми отримаємо парламент ще гіршої якості, тому слід розвивати новий конституційний процес... Діюча еліта опиратиметься, тому що в Україні ще є що вкрасти. Насамперед земля", - сказав він.

Політолог констатував, що українське суспільство втомилося від протестів.

"Політтехнологи ж готуються до "минулої війни" - намагаються клонувати ту чи ту технологію, але Майдан гідності у них клонувати не вийде, нехай не сподіваються. Якщо в країні і буде протест, то зовсім інший, ніж у 2013-2014 рр.", - сказав К.Матвієнко.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов зазначив, що на сьогодні політична еліта не консолідована, немає політичної сили, яка змогла б об'єднати суспільство. "Що найголовніше - немає консолідації між правлячим класом і народом. Народ не вірить владі, а влада боїться людей. Це замкнене коло, безвихідь", - сказав політолог.

Він наголосив, що історія України - це комбінація бунтів, повстань, революцій, виборів і дострокових виборів. "Ми ніколи не жили спокійно. Можливо, це наша перевага, тому що жити спокійно, як в Росії та Білорусі, в капсулі - не варіант. Але й постійне занепокоєння, цей жах без кінця є руйнівним чинником для української державності", - сказав В.Карасьов.

Присутній на прес-конференції директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко звернув увагу на те, що уряди Арсенія Яценюка та Володимира Гройсмана "жили за рахунок траншів МВФ".

"З приходом Трампа я не бачу підстав для продовження політики МВФ стосовно України у такому вигляді. Тобто, можна прогнозувати, що не буде достатньо коштів для покриття бюджетних видатків. Я не виключаю, що саме позиція МВФ стане підставою для того, щоб діюча влада, вже втікаючи, оголосила вибори", - сказав він.

Політолог також погодився, що проблема полягає в нинішньому виборчому законодавстві, і основні політичні гравці триматимуться за чинний закон, що передбачає змішану, мажоритарно-пропорційну систему парламентських виборів.

"На жаль, шанси на дострокові вибори досить високі. І високий шанс того, що вони відбудуться за чинним законом. Тобто якість нового парламенту буде порівнянна з якістю нинішнього", - наголосив В.Небоженко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА