15:23 18.11.2016

Україні потрібен додатковий час для виконання поточного етапу програми EFF

3 хв читати
Україні потрібен додатковий час для виконання поточного етапу програми EFF

Україні потрібен додатковий час для виконання поточного етапу програми розширеного фінансування (EFF), йдеться в заяві Міжнародного валютного фонду (МВФ) за підсумками роботи його місії в Києві 3-17 листопада.

"Незважаючи на успіхи, владі потрібен додатковий час для реалізації напрямів політики з метою забезпечення середньострокової податково-бюджетної стійкості, зокрема прийняття бюджету на 2017 рік відповідно до цільових показників програми, забезпечення фінансової стабільності, а також подолання корупції. Дискусії за цими напрямами триватимуть надалі", - йдеться в заяві.

Згідно із заявою, політика влади країни має бути спрямована, серед іншого, на прискорення реформи великого та неефективного сектора державних підприємств, поліпшення умов ведення бізнесу і подолання корупції для залучення інвестицій і нарощування потенціалу економіки.

Окрім того, у фонді наголосили на важливості забезпечення відповідності між зростанням заробітної плати та підвищенням продуктивності праці для захисту конкурентоспроможності.

При цьому, згідно із заявою, країна потребує подальшої податково-бюджетної консолідації для забезпечення прийнятності рівня боргу за підтримки пенсійної реформи і заходів щодо підвищення ефективності системи оподаткування, яка сприяла б зростанню, з одночасним підвищенням якості державних видатків.

У фонді також вважають, що зусилля влади мають бути спрямовані на проведення обачної грошово-кредитної політики, націленої на подальше скорочення інфляції та відновлення резервів у рамках режиму гнучкого обмінного курсу.

Окрім того, серед завдань влади - відновлення фінансової системи та відродження банківського кредитування.

"Спрямування нинішньої стабілізації на потужне і стале зростання, для того щоб Україна змогла наздогнати своїх сусідів по регіону, буде непростим завданням. Це було викликом у минулому, коли проведення реформ із зупинками привело до повторного накопичення значних дисбалансів та економічної кризи", - вважають у МВФ.

"Владі слід і надалі бути єдиною у своєму прагненні продовжувати реформи, чинити опір тиску популізму і долати спротив захисників групових інтересів", - наголошується в заяві.

У заяві зазначено, що рішучі заходи в останні два роки привели до різкого зменшення зовнішніх і внутрішніх дисбалансів: інфляцію успішно знижено, обсяги міжнародних резервів центрального банку значно зросли, зростання ВВП у 2016 році очікується на 1,5%, а в 2017 році - приблизно на 2,5%.

"Однак потужне і стале зростання багато в чому залежить від проведення радикальних реформ на підтримку переходу України до розвиненої ринкової економіки. ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) в Україні залишається дуже низьким", - наголошується в заяві.

За даними МВФ, ВВП на душу населення (за паритетом купівельної спроможності) становить у країні лише 20% середнього показника для ЄС і є другим найнижчим показником серед усіх країн Центральної та Східної Європи.

У заяві також зазначено, що місія МВФ відвідала Київ в листопаді для початку дискусій у рамках третього перегляду програми економічних реформ влади країни за програмою EFF.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА