12:49 20.11.2016

Слухання в арбітражі між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо транзитного контрактом розпочнуться 21 листопада

3 хв читати
Слухання в арбітражі між "Нафтогазом" і "Газпромом" щодо транзитного контрактом розпочнуться 21 листопада

Слухання між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" за контрактом на транзит газу в Стокгольмському арбітражі розпочнуться 21 листопада, повідомив головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко.

"Слухання щодо транзитного контракту починаються в понеділок", - написав він на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Ю.Вітренко пояснив, що позиція держхолдингу щодо стягнення з російської компанії недоплати за послуги з транзиту і необхідність перегляду відповідної формули базується на нових правилах на європейському ринку після ухвалення третього енергопакета.

"Всі ж пам'ятають, як Газпром з великою помпою розповідав, що з 2009 року у відносинах з Україною він перейшов на європейські принципи контрактів на купівлю газу і транзит? Підписані контракти опубліковано в Інтернеті, і в них чорним по білому написано, що сторони мають право вимагати перегляду тарифу. Газпром не захотів приводити тариф у відповідність до європейських принципів добровільно, в контракті для таких випадків якраз і передбачено Стокгольмський арбітраж", - зазначив він.

Топ-менеджер НАК нагадав, що українська сторона також домагається переведення транзитного контракту з "Нафтогазу" на виділеного оператора ГТС та надання російською компанією даних щодо оформлення прийому-передання газу з метою ліквідації контролю "Газпрому" над з'єднаннями між українською та газотранспортними системами Словаччини, Румунії, Польщі та Угорщини, зокрема для організації віртуального реверсу.

За його словами, якщо арбітраж підтвердить справедливість вимог НАК у цьому комерційному спорі між компаніями, Газпрому доведеться виплатити десятки мільярдів доларів компенсації, щорічно платити за транзит українською на $4 млрд більше і не перешкоджати інтеграції України в європейський ринок.

"Газпрому Росії загалом, партнерам Росії в Європі це не подобається? Ну вибачте, (європейські) принципи є принципи, Газпром сам хотів на них перейти, чи тепер треба ці принципи змінювати тільки через те, що вони зараз не влаштовують Росію?", - зазначив Ю.Вітренко.

"Трибунал з трьох арбітрів має вирішити не політичний, а юридичний спір – як інтерпретувати контракти, які норми права і як застосовувати", - додав він.

Ю.Вітренко також нагадав, що рішення арбітражу за контрактом на купівлю газу очікується до квітня, а за контрактом на транзит газу – до червня 2017 року.

Як повідомлялося з посиланням на річний звіт НАК, загальні вимоги "Нафтогазу" до "Газпрому" в рамках позову в Стокгольмському арбітражі станом на 31 липня 2016 року становлять $28,3 млрд. З них за контрактом на постачання газу – $18,1 млрд, зокрема, $14,2 млрд стосується питання цін на газ, закуплений Україною в період з 20 травня 2011 року по жовтень 2015 року. У свою чергу, вимоги за транзитним контрактом становлять $10,2 млрд.

Загальні зустрічні вимоги "Газпрому" до "Нафтогазу" становлять $38,7 млрд. Майже вся ця сума належить до контракту на постачання газу: $29,2 млрд – санкції за принципом "бери або плати" за 2012-2014 рр. і третій квартал 2015 року; $2,2 млрд стосуються питання спірної ціни на газ у четвертому кварталі 2013 року і другому - 2014 року. Вимоги російської компанії за транзитним контрактом становлять лише $6 млн і стосуються 5 млн куб. м. газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА