20:21 22.11.2016

В Україні досі не створено повноцінної єдиної бази переселенців, а програми допомоги таким особам декларативні - громадські організації

2 хв читати

Громадські організації, які займаються захистом інтересів внутрішньо переміщених осіб, вказують на відсутність єдиної бази таких осіб та дискримінацію їх у деяких питаннях.

"Протягом уже понад двох із половиною років від початку переміщення в Україні досі не створено такої бази, яка функціонувала б належним чином", - зазначила правовий аналітик благодійного фонду "Право на захист" Олена Виноградова на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Вона нагадала, що влітку уряд заявив про запуск такої бази в тестовому режимі й обіцяв, що з осені вона повною мірою запрацює.

За словами О.Виноградової, моніторинг роботи цієї бази показав, що не всі управління соцзахисту мають до неї доступ. Окрім того, база не виконує покладеної на неї функції щодо спрощення процедури реєстрації внутрішньо переміщених осіб органами місцевої влади.

"Станом на 22 листопада за два роки існування закону так і не з'явилася централізована система обліку внутрішньо переміщених осіб, яка дозволила б усім зацікавленим сторонам - уряду, неурядовим організаціям, міжнародним організаціям - ефективно надавати допомогу переміщеному населенню", - сказала вона.

Водночас координатор благодійного фонду "Схід-SOS" Олександр Дворецька відзначила необхідність надати можливість переселенцям брати участь у голосуванні на місцевих виборах. Вона пояснила актуальність цієї ініціативи тим, що до кінця року відбудеться "185 виборчих процесів в об'єднаних місцевих громадах, три з них - у Донецькій області".

У свою чергу адвокаційний експерт громадської організації "Крим-SOS" Вікторія Савчук зазначила, що велика частина законів, які закріплюють права внутрішньо переміщених осіб, не має належної підзаконної нормативно-правової бази. Таким чином, не прописано процедури, які дозволяють переселенцям реалізувати свої права.

Багато програм щодо забезпечення прав переселенців в освітній, культурній, соціальній сферах є декларативними, зазначають представники громадських організацій. Вони також вказують на дискримінацію в питаннях здійснення соціальних виплат переселенцям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА