17:17 24.11.2016

Порошенко повідомив лідерам ЄС про намір ініціювати скасування заборону на експорт лісу-кругляка

2 хв читати
Порошенко повідомив лідерам ЄС про намір ініціювати скасування заборону на експорт лісу-кругляка

Президент України Петро Порошенко під час переговорів з керівниками інституцій Європейського Союзу повідомив, що має намір ініціювати скасування мораторію на експорт необробленої деревини (лісу-кругляка), що відкриє шлях для третього транша макрофінансової допомоги ЄС в розмірі EUR600 млн, заявляє президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

"Я був радий тому, що український президент висловив намір зняти заборону на експорт деревини. Це було наше умова. Як я розумію, це буде зроблено протягом наступних декількох тижнів, що дасть нам можливість надати наступний транш на EUR600 млн макрофінансової допомоги з нашого боку ", - сказав Ж.-К.Юнкер на спільній прес-конференції з президентом Європейської Ради Дональдом Туском і президентом України Петром Порошенко в четвер у Брюсселі.

Як повідомлялося, Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів та пиломатеріалів в необробленому вигляді (лісу-кругляка), при цьому заборону на експорт лісоматеріалів деревних порід (крім сосни) було введено з 1 листопада 2015 року, а деревних порід сосни - з 1 січня 2017 року.

17 травня 2016 р. заступник міністра економічного розвитку й торгівлі - продавці України Наталія Микольська повідомила, що Україні необхідно якомога швидше врегулювати питання торгівлі необробленою деревиною, оскільки введена заборона на її експорт перешкоджає отриманню країною другого і третього транша макрофінансової допомоги ЄС сумарним обсягом EUR1,2 млрд.

15 листопада 2016р заступник керівника парламентського комітету з питань євроінтеграції (фракція "Блок Петра Порошенка") Марія Іонова повідомила, що на виконання зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, уряд України готує проект закону про експорт лісу-кругляка. "Найближчим часом законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді. Ми просимо оперативно допрацювати документ у контексті зобов'язань України в рамках Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом і відповідності економічним інтересам України", - додала М.Іонова.

17 листопада глава представництва Європейського Союзу в Україні Гьюг Мінгареллі в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив, що Кабінет Міністрів України направив до Європейської комісії свої пропозиції щодо врегулювання питання заборони на експорт лісу-кругляка.

"Дійсно, вже є пропозиції. Зараз ці пропозиції спрямовані в Європейську Комісію і розглядаються. Це складне питання, і ми разом працюємо з українськими партнерами над пошуком вирішення цього питання", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна", відповідаючи на питання про шляхи вирішення питання заборони на експорт деревини.

"Зараз два невирішених питання, перше - це скасування заборони на експорт лісу, і друге - це відновлення виплат соціальної допомоги внутрішнім переселенцям ... І, на мою думку, ці два питання можна вирішити досить оперативно", - зазначив Г.Мінгареллі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА