20:49 28.11.2016

Міжнародні резерви України на кінець листопада знизилися до $15,2 млрд

2 хв читати
Міжнародні резерви України на кінець листопада знизилися до $15,2 млрд

Міжнародні резерви України на кінець листопада 2016 року становили $15,2 млрд, тоді як на кінець жовтня - $15,5 млрд, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в банківських колах з посиланням на інформацію голови Національного банку України (НБУ) Валерії Гонтарєвої, яку вона озвучила під час традиційної зустрічі з представниками найбільших банків у понеділок.

За словами глави НБУ, нинішній прогноз валютних резервів - $17,5 млрд на кінець року - буде переглянуто, тому що Україна до кінця року не отримає четвертий транш за програмою EFF Міжнародного валютного фонду $1,3 млрд.

"На планований раніше рівень не вдасться вийти, поки ситуація не критична, але в наступному році вона може стати загрозою для фінстабільності", - підкреслила В.Гонтарева.

Глава центробанку нагадала, що Україна ще повинна виплатити в наступному році понад $1 млрд МВФ і $1,6 млрд за зовнішнім держборгом.

Як повідомлялося, відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,25 млрд) з першим траншем в $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншей по SDR1,18 млрд (близько $1,65 млрд) і зменшення квартальних траншів в 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,61 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза через невиконання низки умов, політичну кризу і зміну уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування поновилися, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня.

Згідно з переглянутим графіком виділення фінансування, подальше виділення коштів планується щоквартально за підсумками виконання критеріїв ефективності, зокрема, четвертий транш в розмірі $1,3 млрд - в середині листопада 2016. Найбільший транш планується в першому кварталі 2017 року - більше $1,986 млрд, після чого розмір двох наступних буде скорочений до $1,33 млрд, а решти п'яти - до $735 млн.

Однак Україна поки що значно відстає від термінів виконання критеріїв ефективності, зафіксованих в оновленому під час отримання третього транша меморандумі про економічну і фінансову політику.

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева на початку листопада повідомила про ризик зриву отримання Україною до кінця року четвертого кредитного транша МВФ через зволікання Верховної Ради з реалізацією реформ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА